MENIU

Proiect legislativ: Elevii trebuie să meargă la şcoală doar dimineaţa

<p>Declaraţia şocantă a unui secretar de stat: "Pieptul &icirc;n faţă, dosul &icirc;n spate şi să leşine băieţii"</p>

Elevii de până în clasa a VIII-a trebuie să înveţe numai dimineaţa. La asta visează deputaţii noştri, care au adoptat un proiect de modificare a Legii Educaţiei. Asta deşi au recunoscut că în acest moment, în şcolile din ţară, nu sunt săli suficiente astfel încât toţi elevii să înveţe într-un singur schimb. Clasele sunt supra-aglomerate, iar un profesor este nevoit să lucreze cu peste 30 de copii în acelaşi timp. Proiectul va fi dezbătut în senat, care e cameră decizională.

La Şcoala "Tudor Arghezi" din Capitală învaţă peste 700 de copii şi aproape jumătate vin la cursuri în prima parte a zilei. Clasele sunt aglomerate, formate din 25-30 de elevi, iar conducerea şcolii susţine că ar mai avea nevoie de încă o clădire pentru a funcţiona normal.

"Clasele I-IV, clasa pregătitoare şi clasa a V-a învaţă de dimineaţa, iar V, VI, VII, după-amiază. Până pe la ora 4 au chef de şcoală, după care încep să se resimtă, iar spre 6, ultima oră e deja cam compromisă", a afirmat Andreea Ionel, prefesor la Şcoala Tudor Arghezi.

Situaţia este similară în majoritatea unităţilor de învăţământ. Din cele peste 400 de şcoli şi licee din Capitală, doar 30 lucrează într-un singur schimb.

"Introducerea clasei pregătitoare ne-a creat anumite probleme pentru că în fiecare an în Capitală, o promoţie de 17 mii de copii intră în clasa pregătitoare şi asta înseamnă spaţii educaţionale", a precizat Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB.

"Efectivele sunt numeroase în special la învăţământul primar, clase cu peste 30 de copii de aceea, este destul de greu de lucrat din partea doamnelor învăţătoare", a precizta Iuliana Soare, directorul Şcolii "Sfinţii Voievozi".

În plus, multe şcoli au transformat sălile de sport sau laboratoarele în săli de clasă ca să le facă loc copiilor.

Deputaţii cunosc aceste probleme, dar asta nu i-a împiedicat să voteze proiectul prin care elevii din clasele primare, dar mai ales cei din gimnaziu, nu mai pot merge la şcoală după-amiază. Prinşi la mijloc, părinţii au păreri împărţite.

"Pentru clasele mari nu sunt suficiente săli. De exemplu, o clasă de a 8-a învaţă la subsol, unde nu că nu ar fi condiţii, sunt condiţii, dar învaţă lângă o clasă de sport şi sunt deranjaţi mai tot timpul", a afirmat un părinte.

Ministerul Educaţiei recunoaşte că în acest moment propunerea parlamentarului liberal Ştefan Băişanu este nerealistă. Actul normativ va fi trimis spre examinare Senatului, care este for decizional în acest caz. Dacă va intra în vigoare, prevederea ar urma să fie aplicată din anul şcolar 2018-2019.