MENIU

Profesorii se tem de radiațiile emise de dispozitivele electronice și cer sporuri în plus

Profesorii se tem de radiațiile emise de calculatoare și cer sporuri în plus

Noi nemulțumiri ies la iveală odată cu restricțiile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei. În contextul în care școala se desfășoară online, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere Guvernului un nou spor pentru condiții de muncă. Motivul: expunerea la radiațiile emise de dispozitivele electronice pe care trebuie să le folosească pentru a preda.

Adresa trimisă Guvernului de FSLI începe cu un avertisment: ”gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare, în condițiile în care Guvernul României nu a avut, printre priorități, personalul din învățământ.”

Nemulțumirile sunt legate de ”neacordarea majorării salariale care se cuvenea, începând cu data de 1 septembrie 2020, personalului didactic și, nu în ultimul rând, atacarea la Curtea Constituțională a României a proiectului de lege privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ.”

FSLI solicită modificarea Hotărârii de Guvern 34/2018, astfel încât ”să fie consacrat sporul pentru condiții de muncă pentru personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, își desfășoară activitățile didactice în sistem online”. Acordarea acestui spor s-ar justifica prin expunerea la radiații emise de calculatoare sau tablete.

”Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura la nivel național exclusiv online, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională”, transmit sindicaliștii în adresa trimisă guvernului. Aceștia nu își exprimă însă îngrijorarea și față de o eventuală expunere periculoasă la aceste radiații a elevilor.

Sindicatul mai cere asigurarea de laptopuri fiecărui profesor, transmite edupedu.ro.