Profesorii care hărțuiesc sexual elevii sau studenții riscă ani grei de închisoare
Profesorii care hărțuiesc sexual elevii sau studenții vor face ani grei de închisoare. Noua lege a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și prevede ca vinovații să stea ani buni după gratii. În cazul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar sau universitar, pedepsele prevăzute de lege au fost majorate cu o treime. Condamnarea pentru abuz sexual va fi înscrisă nu doar în cazier, ci și în registrul național automatizat.
Profesorii care cer favoruri sexuale elevilor sau studenților pentru a le pune note mai mari sau pentru a-i trece examenele vor fi aspru pedepsiți. O nouă lege în acest sens a fost promulgată de Klaus Iohannis și a intrat în vigoare sâmbătă, 6 ianuarie.
Inițiativa legislativă care cerea pedepse mai aspre pentru hărţuirea sexuală în mediul şcolar şi universitar a intrat în Codul Penal. Mai exact, în cazul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sau universitar care hărţuiesc sexual elevi sau studenţi, limitele speciale ale pedepselor prevăzute de lege pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual se majorează cu o treime. Asta înseamnă închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioadă de 1 până la 5 ani de a mai practica profesia.
O astfel de condamnare va fi înscrisă nu doar în cazier, ci și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.
Concret, legea completează Codul Penal în sensul extinderii sferei incriminării referitoare la hărţuirea sexuală şi al instituirii unor variante agravate ale acestei infracţiuni. Potrivit modificării aduse, în cazul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sau universitar care hărţuiesc sexual elevi sau studenţi, limitele speciale ale pedepselor prevăzute de lege pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual se majorează cu o treime. Asta înseamnă închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioada de 1-5 ani de a mai practica profesia.
O astfel de condamnare va fi înscrisă nu doar în cazier, ci și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.
Ce este hărțuirea sexuală și cum se manifestă în universități
Hărțuirea sexuală este sancționată prin Legea 202/2002 și este definită ca fiind un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.
Potrivit specialiștilor organizației feministe „Filia”, hărțuirea sexuală în universități se manifestă cel mai adesea prin glume, bancuri cu tentă sexuală, comentarii cu caracter sexual, folosirea de porecle și expresii cu conotații sexuale, comentarii indecente în legătură cu felul în care arăți, ciupituri, mângâieri, atingeri nedorite. Hărțuirea sexuală înseamnă și trimiterea de e-mailuri, mesaje sau scrisori cu conținut sau tentă sexuală, insistență privind acceptarea unor invitații sau începerea unei relații, amenințări, constrângeri sau condiționări ale evaluării academice sau profesionale de acceptarea unor relații de natură sexuală.