Procurorii DNA cer respingerea în bloc a "reformelor" propuse de Tudorel Toader
Conducerea DNA cere respingerea în bloc a proiectelor de motificare la legile Justiției, depuse la Camera Deputaților de ministrul Tudorel Toader pe motiv că aceste proiecte nu au fost supuse dezbaterii publice și nu au studii de impact.
"Procurorii anticorupție apreciază că, față de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraților, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact, se impune o poziție fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ", se arată într-un punct de vedere al DNA trimis la solicitarea CSM.
Reacția DNA este la unison cu pozițiile luate zilele trecute de DIICOT și asociațiile magistraților și judecătorilor.
Reforma Justiției a stârnit revoltă și în rândul procurorilor DIICOT. Aceștia se declară împotriva schimbării legilor Justiției mai ales că, spun ei, nu există o expunere de motive consistentă care să vină și să susțină modificările propuse.
O altă problemă indicată de procurori se referă la incoerența procesului de dezbatere și consultare a magistraților. Pe de altă parte, un alt motiv pentru care procorii nu au fost de acord este faptul că modificările nu s-ar alinia la exigentele standardelor europene si aceasta hotarare a adunarii generale din DIICOT vine dupa ce judecatorii și procurorii din mai bine de 100 de instanțe și parchete din toata tara s-au plans de acelasi lucru.
De asemenea, Asociaţia Procurorilor din România a solicitat, marţi, Consiliului Superior al Magistrafurii avizarea negativă a noului proiect de modificare a legilor Justiţiei, arătând, într-un punct de vedere transmis CSM, că aceste propuneri legislative "modifică substanţial arhitectura sistemului judiciar şi pot afecta independenţa justiţiei".
Şi Forumul Judecătorilor din România a anunţat că adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor "resping pe bandă rulantă" modificările esenţiale din proiectele depuse la Camera Deputaţilor privind legile justiţiei, considerate "retrograde, scrise în mare grabă, cu vizibile necorelări şi lacune".