MENIU

Probleme şi la credite în dolari

După un început de an furtunos pentru românii care au credite în franci elveţieni, au început problemele şi pentru cei aproximativ cinci mii de români care au împrumuturi în dolari. După mai multe creşteri ale cursului, moneda americană a explodat şi a atins un nou record, de 4 lei şi 12 bani. Iar efecul se vede din datele oficiale, care arată că, pe zi ce trece, restanţele românilor datornici cresc îngrijorător.

Povestea împrumuturilor în dolari pare să fie trasă la indigo după problema creditelor în franci. Mulţi români s-au îndatorat la bănci într-o perioadă în care dolarul avea cea mai mică dobândă şi părea o monedă stabilă. Astăzi, cursul a crescut din nou şi a atins maximul istoric de 4 lei şi 12 bani.

Însă cei mai mulţi români şi-au luat credite când dolarul era cotat undeva la o medie de 2 lei. Pentru aceştia, ratele s-au dublat în doar câţiva ani.


Chiar şi pentru cei care au rate mai mici, suma pe care trebuie să o dea lunar băncii a crescut cu aproximativ opt procente de la începutul anului şi până acum.

Spre exemplu, pentru o rată de 500 de dolari, diferenţa a ajuns la 160 de lei.


Numărul oficial ajunge la aproximativ 5.000 de împrumutaţi, iar creşterea puternică a restanţelor mai vechi de 30 de zile este un semn că datornicilor le este tot mai greu să-şi achite ratele.

Dolarul a înregistrat al cincilea record consecutiv după o creştere care a început de săptămâna trecută.

Banca naţională a României a anunţat şi o creştere a francului, dar moneda europeană a rămas la un curs de 4,44 lei.

Mai multe articole despre:
bănci credite dolari