MENIU

Probleme la vaccinarea cu Johnson&Johnson în Statele Unite! Patru state au suspendat administrarea până acum - Care este MOTIVUL

Probleme cu vaccinul Johnson&Johnson în SUA din cauza reacțiilor adverse

Carolina de Nord este al patrulea stat american în care se suspendă vaccinarea cu Johnson&Johnson în această săptămână, după Iowa, Colorado și Georgia. Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a anunțat că reacții adverse la administrarea vaccinului Johnson&Johnson au fost raportate în patru state până în prezent: Iowa, Colorado, Georgia și Carolina de Nord. Aceste reacții includ amețeli, senzație de leșin și dificultăți de respirație. În același timp, CDC nu a recomandat însă oprirea vaccinărilor cu Johnson&Johnson. În același timp, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat că analizează reacții adverse de tipul trombozelor în cazul vaccinului anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson.  

 

„Vaccinurile COVID-19 sunt sigure și eficiente. Mulți oameni nu au efecte secundare după vaccinurile COVID-19, dar unii oameni vor avea dureri sau inflamații la locul injectării sau febră, frisoane sau dureri de cap. De obicei, acestea sunt reacții obișnuite și nu durează mult, demonstrând că  organismul răspunde pentru asigurarea protecției”, a declarat purtătorul de cuvînd al CDC, Kristen Nordlund, potrivit Associated Press.

Ultimul stat care a anunțat oprirea vaccinării cu Johnson & Johnson a fost Carolina de Nord, al patrulea în această săptămână. Oficialii din domeniul sănătății din Carolina de Nord au declarat de joi că au încetat administrarea dozelor într-un centru de vaccinare în masă și în două clinici, după ce cel puțin 26 de persoane au suferit reacții adverse, inclusiv leșin. Patru persoane au fost duse la spital pentru o examinare mai amănunțită.

CDC a anunțat că o reacție adversă ca leșinul după vaccinare nu este neobișnuită. 

„În acest moment, lucrăm cu Departamentul de Stat pentru Sănătate Centrul pentru Controlul Bolilor la evaluarea situației în continuare pentru ca vaccinarea să fie sigură”, potrivit directorului medical al Oficiului pentru Sănătate din comitatul Wake.

Comitatul Wake din Carolina de Nord a anunțat de joi seară suspendarea vaccinării cu Johnson&Johnson după ce, aici, 18 persoane dintre cele peste 2.300 de persoane vaccinate pe la centrul de pe arena PNC au prezentat reacții adverse. Dintre cele 18, patru au fost transportate la spital.

Decizia de a opri vaccinarea cu J&J s-a luat înaintea finalizării programului de vaccinare, astfel că celor care își așteptau rândul li s-a administrat vaccinul Pfizer sau au fost reprogramați pentru J&J.

Și în statul Colorado au fost raportate reacții adverse după administrarea primei doze de vaccin. Miercuri, 7 aprilie, 11 persoane au manifestat reacții adverse, iar două dintre ele au fost duse la spital. 

După aceste reacții adverse, Johnson & Johnson, producătorul vaccinului, a transmis că „nu există o prioritate mai mare decât siguranța oamenilor pe care îi deservim. Când primim rapoarte despre evenimente adverse la persoanele care primesc medicamentele și vaccinurile noastre, colectăm informațiile necesare și evaluăm cu atenție evenimentele”. 

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de Johnson&Johnson este administrat într-o singură doză. 

Reamintim că vineri, EMA a anunșat că studiază cazuri de tromboze semnalate după vaccinarea cu Johnson&Johnson.

Patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, potrivit EMA, citat de Agerpres.

Citește și Agenția Europeană pentru Medicamente analizează serul Johnson&Johnson pentru posibile tromboze. Ce au mai descoperit specialiștii în legătură cu AstraZeneca