MENIU

Prinde viteză proiectul Europei "în cercuri concentrice". Summit în 4 la castelul Versailles

Angela Merkel și Francois Hollande

La doar câteva zile de la publicarea de către Comisia Europeană a unei Cărți albe în care sunt propuse posibile scenarii privind viitorul Uniunii, cele mai mari puteri europene - Germania, Franța, Italia și Spania - se reunesc într-un mini-summit la Versailles.

Azi, la Versaille, are loc o întâlnire "în patru", cu participarea șefilor de stat ai Franței, Germaniei, Spaniei și Italiei. Surpriză sau nu, pe agenda acestui summit figurează discutarea și conturarea unei idei comune privind orientarea pe care doresc să o dea Uniunii Europene.

Franța, Germania, Italia și Spania se reunesc luni la Versailles pentru a explora pistele unei Europe cu mai multe viteze, într-un mini-summit destinat relansării proiectului european.

Președintele Francois Hollande, cancelarul Angela Merkel, premierii italian Paolo Gentiloni si spaniol Mariano Rajoy se vor întâlni în cursul serii la castelul Versailles, în apropiere de Paris, pentru a analiza modalitățile de a crea o Europă "mai eficienta si mai concreta in ochii cetatenilor".

"Ideea este de a da un elan politic in patru" inaintea summitului care va aniversa 60 de ani de la Tratatul de la Roma, si care ar trebui sa marcheze o noua etapa a constructiei europene, in 25 martie, in capitala italiana, a spus o sursa diplomatica franceza.

Cei patru șefi de stat, spun surse pariziene citate de "Les Echos", intenționează să-și exprime "încrederea în angajamentul european și prioritățile pe care ei, toți, le împărtășesc". Domeniile ce sunt examinate cu scopul punerii de acord a pozițiilor lor sunt numeroase pe hârtie: Uniunea monetară, fiscalitatea, politicile sociale, luptă antiteroristă, protejarea frontierelor UE, dar mai ales domeniul apărării în care "cei patru" doresc realizarea de progrese.

De ce "clubul ambițioșilor" se limitează doar la patru țări?, se întreabă analiști politici europeni, comentatori ai presei franceze. Țările Beneluxului s-au gândit și ele, nu demult, să se ralieze la un proiect de relansarea, dar punctele de divergența erau mult prea multe, îndeosebi cu Olanda, extrem de prudent[.

În calitate de stat fondator al Europei, Italia vrea să celebreze în mod demn cea de a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, găzduind summitul european din 25 martie. Premierul spaniol Mariano Rajoy își manifestă, și el, dorință de a intră în cercul "celor mari" din Europa și să se implice mai mult în politică europeană.

Pentru a nu crea tensiuni si mai mari in randul statelor membre, in special cele din Est, care se tem ca vor ramane la trena proiectului european, liderii celor patru tari nu vor face niciun anunt concret dupa reuniunea de luni, urmata de un dineu de lucru.