Primul val de praf saharian în Europa din 2023 - Când traversează România - Zonele unde va fi aer irespirabil
Praf saharian în Europa, la început de an. Nori de praf roșiatic au fost deja identificați deja deasupra bătrânului continentul. În următoarele zile, norul de praf saharian va ajunge în țările central- și est-europene.
Pentru prima dată în acest an, o cantitate importantă de praf din Sahara a fost detectată în Europa, iar aceste particule ar putea să ajungă în estul şi în centrul continentului nostru în următoarele zile, au anunţat marţi administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei, informează DPA, citată de agerpres.ro.
Potrivit previziunilor realizate de administratorii programului Copernicus, praful provine din Africa de Nord, a ajuns deja în Peninsula Iberică şi se îndreaptă spre Franţa.
"Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania", a declarat unul dintre cercetătorii care participă la programul Copernicus, Mark Parrington.
Acest serviciu de monitorizare atmosferică este unul dintre elementele componente ale programului Copernicus. Printre alte funcţii, el furnizează date despre atmosferă, oceane, uscat, schimbări climatice, securitate şi energie, obţinute cu ajutorul unor imagini satelitare.
CÂND AJUNGE PRAFUL SAHARIAN ÎN ROMÂNIA, în 2023
Anul trecut, România a fost traversată în luna august de un nor de praf saharian, apoi și în luna septembrie, pentru o scurtă perioadă. Norul de praf saharian a traversat țara din zona Moldovei către sudul țării. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că din 23 august 2022, în urma circulației aerului dinspre est către vest țării, a fost transportată o masă de aer care conţinea particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate, din zona Moldovei către restul regiunilor.
Concentraţiile de praf saharian nu au fost foarte ridicate, pentru că masa de aer care le conţine a fost antrenată de circulaţia generală a aerului dinspre Asia peste Marea Neagră, Republica Moldova, sudul Rusiei şi al Ucrainei şi abia ulterior şi peste România, au explicat meteorologii în vara anului trecut.
„Începând cu data de 23.08, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate. Având în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului (pentru că un câmp de presiune atmosferică ridicată este caracterizat de mişcarea aerului pe verticală, de sus în jos)", a transmis ANM.
Ulterior, la jumătatea lunii septembrie, anul trecut, România a mai fost traversată în sud de praful saharian, din cauza uraganului Danielle, inițial furtună tropicală în Oceanul Atlantic, ce a fost dirijat din deșertul african spre nord.
Prezenţa prafului saharian ar putea afecta sănătatea umană şi sectorul energetic, au adăugat oamenii de ştiinţă europeni. Alergiile, de exemplu, ar putea fi exacerbate. Particulele de praf prezente în atmosferă ar putea să afecteze, de asemenea, producţia de energie solară.