MENIU

PRIMUL miriapod adevărat din lume, descoperit în Australia - are mai mult de 1.000 de picioare

PRIMUL miriapod adevărat din lume, descoperit în Australia - are mai mult de 1.000 de picioare

Cercetătorii australieni au descoperit primul miriapod adevărat din lume, are cele mai multe picioare - peste 1.000. 

Descoperirea a fost făcută întâmplător într-o expediție de evaluare a impactului exploatărilor miniere asupra mediului, în regiunea Western Australia. Primul miliped (miriapod) „adevărat” are 1.306 picioare și a fost găsit până la 60 de metri sub pământ într-o zonă minieră din regiunea Eastern Goldfields.

Până la descoperirea miriapodului „0” din Australia, miriapodul cu cele mai multe picioare fusese identificat în SUA, în California, în zona  Silicon Valley, cu doar 750 de picioare.

Specia descoperită în Australia a fost numită ”Eumillipes persephone”, unde Eumillipes înseamnă ”miriapod adevărat”, iar termenul de persephone a fost adăugat de cercetători de la zeița greacă a Infernului, a lumii umbrelor, soția lui Hades. 

Oamenii de știință i-au găsit în regiunea Australiei de Vest, udne sunt foarte multe exploatări miniere pentu aur și nichel, cu numeroase găuri de foraj foarte adânci, sub 15 cm lățime.

Miriapozii au un corp lung, asemănător unui fir, cu până la 330 de segmente, picioare scurte și au un cap în formă de con. Sunt orbi și albicioși la culoare, ca și alte animale care trăiesc în întuneric, în subteran.

Cel descoperit acum în Australia are un corp de cel mult 10 cm lungime, nu are ochi și trăiește în orificii miniere de foraj, până la peste 60 m adâncime.

În total, echipa de cercetători a găsit 8 ​​miriapozi  „Eumillipes persephone” în trei găuri miniere la adâncimi cuprinse între 15 și 60 de metri, scrie The Guardian.

Cu cât sunt mai lungi, cu atât crește puterea de a avansa mai bine în mai multe direcții în subteran, spun oamenii de știință.

În Australia au fost descoperite până acum peste 2.000 de specii de milipede (miriapozi).