MENIU

Primul centru dedicat vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, amenajat în Capitală. Unde se află acesta

Vaccinare copii Covid

Se fac ultimele pregătiri pentru imunizarea minorilor. În sectorul 4 al Capitalei, deja a fost amenajat un centru dedicat adolescenților. Cadrele medicale mai așteaptă doar instrucțiunile autorităților pentru a putea începe imunizarea. Toate acestea după ce a fost autorizat vaccinul produs de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, relatează Realitatea PLUS.  

În Capitală a fost amenajat primul centru dedicat vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

"Vorbim despre un centru mobil, amen de Primăria Sectorului 4, în parcul Lumea copiilor, într-o zonă foarte accesibilă, cunoscută și îndragită de către copii, în care aceștia vor putea fi imunizați în perioada următoare, după ce autoritățile naționale competente vor emite toate instrucțiunile necesare pentru ca vaccinarea să aibă loc în condiții de maximă sigurnață. Vorbim despre 2 fluxuri de vaccinare la care vor putea fi imununizați, în principiu, în jur de 6 mii de copii pe lună, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali", a declarat Violeta Boerescu, purtător de cuvând Primăria Sector 4.

Mulți dintre părinți sunt nerăbdători să-i poată vaccina pe cei mici, lucru care s-ar putea întâmpla chiar de Ziua Copilului. Și cei mici abia așteaptă pentru că, spun ei, perioada pandemiei a fost extrem de dificilă cu școala online, deși s-au adaptat. De exemplu, Darius, care are 15 ani, preferă prezența fizică la școală pentru că poate interacționa mai mult cu colegii.

Pentru a se putea imuniza cu serul Pfizer, proaspăt autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru copii, minorii au nevoie de consimțământul părinților, iar tutorii trebuie să îi însoțească pe durata întregului proces de vaccinare.

Vă reamintim că, astăzi, Vleriu Gheorghiță, coordomatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-Covid, a vorbit, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, despre vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, care a fost aprobată de către revent de Agenția Europeană a Medicamentului. 

Cu acest prilej, Gheorghiță a afirmat că "toate studiile rezultate ne arată că nu s-au înregistrat cazuri de coronavirus pentru copii care s-au vaccinat cu schemă completă". "În România avem deja vaccinate peste 100.000 de persoane cu vârsta între 16-18 ani. Particularitatea pentru persoanele cu vârste sub 18 ani este legată de necesitatea acordului de la părinți sau tutorele legal. Este vorba de un act medical, avem nevoie pentru toți cei cuprinși între 12 și 17 ani de acord informal de la părinte sau tutore legal. Modalitățile de programare sunt similare cu cele de până acum. Platforma va fi optimizată zilele acestea. Se pot prezența și direct în centrele de vaccinare dar și în cadrul unor evenimente de tip maraton de vaccinare. Minorii trebuie să fie însoțiți de părinți sau tutorele legal. Datele din studiile efectuate ne arată un profil de siguranță echivalent cu celelalte vârste. Majoritatea reacțiilor adverse au fost cele de la locul de administrare, au fost și situații în care persoanele au făcut febra, dureri de cap, dar sunt reacții pasagere care nu au necesitat o conduită medicală. Putem să asigurăm un management în cazul în care se întâmplă să apară aceste reacții adverse", a explicat medicul militar.
 
Potrivit șefului CNCAV, autoritățile române vor demara această etapă de vaccinare începând de săptămâna viitoare. "Luni sperăm ca platforma să fie pregătită să poată fi programați copiii din contul părinților", a mai spus Gheorghiță sâmbătă, la maratonul vaccinării de la București.

El a precizat că schema de vaccinare este aceeași ca la adulți - două doze la interval de 21 de zile, serul folosit fiind cel de la Pfizer/BioNTech.