MENIU

Primele simptome ale cancerului de col uterin. La ce trebuie să fie atente toate femeile. Sfaturile medicilor

Primele simptome ale cancerului de col uterin. La ce trebuie să fie atente toate femeile. Sfaturile medicilor

Cancerul de col uterin, cauze și simptome. Cum poate fi prevenită această boală cu care foarte multe femei din România se confruntă, dar și cum se tratează virusul, odată descoperit.

Cancerul de col uterin

Țara noastră este pe locul întâi în Europa la numărul de cazuri de cancer de col uterin. Mai mult de jumătate din populație are prezent acest virus în organism. Iată ce spune specialistul în obstretica ginecologie, conform sursei.

Cancerul de col uterin este o boală care apare în urma infectării cu virusul Human Papilloma Virus (HPV). În prezent există aproximativ 100 de tulpini de HPV, însă nu toate sunt periculoase. În jur de 18 dintre el au risc mai crescut de a dezvolta cancer, conform doctorului.

Cine nu are prezent acest virus în organism nu poate face cancer, însă nu toate femeile care au virusul HPV vor dezvolta cancer. De precizat este faptul că infecția cu HPV este asimptomatică, simptomele fiind prezente când deja a apărut boala.

Așadar, o analiză care să identifice prezența acestui virus în organism ne poate spune dacă prezentăm risc de a dezvolta cancer.

Cum se transmite HPV

Virusul HPV se transmite pe cale sexuală. Medicul susține că HPV poate fi contactat inclusiv în cazul contactelor sexuale protejate de prezervativ. Prezența virusului se poate manisfesta prin rană pe col, cancer de col, fie prin negi sau veruci genitale.

Virusul HPV este transmis de bărbat, care a colectat de la mai multe femei cu care a avut relații sexuale, mai multe tipuri de tulpini, pe care le poate transmite viitoarei partenere, conform specialistului în obstetrică- ginecologie.

Remediul care te scapa în 7 zile de durerile de articulații. Vei scăpa complet de acest disconfort

Medicul Cristina Buzgar a explicat cum se contactează virusul HPV.

"Virusul HPV poate fi contactat prin orice tip de contact sexual, din mediu lichid în mediu lichid, prin secrețiile corporale în contact, fără oxigen. Din lichid spermatic, către secreția colului uterin. (...) Și atingerea pielii, pentru că există forme de HPV care dau negi sau veruci sau condiloame genitale", conform sursei.

Negii și verucii apar ca urmare a infectării cu o anumită tulpină a virusului HPV. De aceea prezența acestora ar trebui să ridice un semn de întrebare și efectuarea testului HPV, pentru a identifica dacă există în organism și tulpini periculoase ale virusului.

Când se recomandă să facem testul HPV?

Conform sursei, testul HPV trebuie făcut la sugestia medicului, dacă există sângerări la contactul sexual sau dacă există o rană pe col, care nu trece cu tratamentele obișnuite. Sau dacă știți că ați avut un partener cu suspiciune de HPV sau care are verugi sau negi.

Bărbații care au virusul HPV nu pot dezvolta acest tip de cancer deoarece ei nu au col uterin, însă transmit boala de la o femeie la alta. Dar, există alte forme de cancer pe care le pot face și ei.

Forma de prevenție a contactării virusului HPV constă în limitarea numărului de parteneri și folosirea prezervativului, care ar putea reduce din șansele infectării cu virusul, dar nu în proporție de 100%.

Citește continuarea pe Almanah Online

 

Mai multe articole despre:
sanatate cancer de col doctor