Primele semne ale insolaţiei
În aceste zile caniculare, riscul de a face insolaţie este din ce în ce mai mare, avertizează medicii. Pentru a o evita, trebuie să avem o ţinută adecvată: pălărie şi haine lejere, de culoare deschisă.
Temperatura corpului mai mare de 40 de grade şi pierderea cunoştinţei sunt cele mai relevante semne că insolaţia s-a instalat. Primul ajutor în acest caz este vital, pentru ca afecţiunea să nu se complice şi să ameninţe viaţa persoanei afectate.
Primele semne care apar în cazul insolaţiei:
- pierderea conştiinţei,
- convulsii,
- dificultăţi de respiraţie,
- stări de confuzie, de nelinişte şi anxietate,
- ritm cardiac accelerat,
- transpiraţie abundentă,
- înroşirea pielii şi senzaţie de uscăciune,
- stări de vomă şi diaree.
Persoana care a făcut insolaţie trebuie mutată într-un loc umbros şi răcoros. Este vital să îi scoateţi hainele nefolositoare şi să puneţi persoana pe o parte pentru ca pielea să fie aerisită pe o suprafaţă cât mai mare posibil. Încercaţi să răcoriţi organismul cu apă, pulverizând cu un un spray sau aplicând cu un burete îmbibat.
Puteţi răci corpul şi cu gheaţă, pe care să o puneţi pe abdomen, gât şi la subraţ, unde vasele de sânge se află mai aproape de suprafaţa pielii. Folosind această metodă, organismul se va răci mai uşor.
Medicii atenţionează însă că un duş rece în astfel de momente ar putea provoca stop cardiorespirator persoanei afectate de insolaţie. Dacă bolnavul este conştient, este ideal să se hidrateze.