Incidente la referendumul pentru familie. Angajată la primărie, dosar penal pentru fraudă |UPDATE
Referendumul pentru familie nu este lipsit de incidente! Încă de la primele ore ale dimineții au apărut primele incidente, raportate și de MAI. Printre ele enumerăm: un bărbat care a pătruns cu pistolul într-o secție de votare sau o angajată de la primărie din Dolj, care s-a ales cu dosar penal pentru fraudă la vot.
Pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare, acestea fiind predate în această dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale cu sigiliile intacte, a declarat duminică dimineaţa purtătorul de cuvânt comisar-şef Monica Dajbog.
"În prima zi a referendumului şi după încheierea votării, nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice şi nici care să afecteze desfăşurarea normală a votului", a spus oficialul MAI.
UPDATE ORA 13.00: Poliţiştii au înregistrat 16 sesizări în legătură cu procesul de vot, dintre care una nu s-a confirmat, dar nu au fost aplicate amenzi, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. "Până la această oră procesul de votare a decurs fără probleme deosebite. Au fost înregistrate 16 sesizări în legătură cu procesul de vot. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, una nu s-a confirmat, restul sunt fie în curs de verificare, fie au fost deja soluţionate. Până la această oră nu au fost aplicate amenzi pentru fapte contravenţionale", a spus Dajbog.
Ea a adăugat că în legătură cu două sesizări privind posibile infracţiuni se continuă verificările pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat şi persoanele responsabile. De asemenea, în judeţul Bacău au fost primite sesizări prin 112 cu privire la faptul că sunt secţii de vot unde urnele nu sunt sigilate, drept urmare fiind sesizat Biroul Electoral de circumscripţie. "În ceea ce priveşte persoanele din centrele de reţinere şi arest preventiv, începând de ieri (n.r. - sâmbătă), de la începerea procesului de vot şi până astăzi la ora 12.00, au votat prin intermediul urnei speciale 510 persoane", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.
Realitateadearges.net relatează că: În prima zi de referendum trei tineri au fost amendați lângă o secție de votare, la Pitești. Aceștia consumau alcool la poartă, jandarmii fiind sesizați de președintele secției.
Realitateadecraiova.net relatează că: Angajata Primăriei Bistreț s-a ales cu dosar penal pentru fraudă la vot, Liliana Cotoi fiind prinsă de poliţişti în apropierea secţiei de votare având asupra ei 17 cărţi de identitate.
Vot multiplu. O angajată a primăriei, prinsă cu 17 cărți de identitate asupra ei
UPDATE, 0RA 19: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat sâmbătă că au fost înregistrate 29 sesizări privind posibile infracţiuni sau contravenţii legate de desfăşurarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.
"În primele zece ore de la începerea procesului de vot au fost înregistrate 29 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu referendumul. Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluţionate sau în curs de verificare. Pentru cinci fapte contravenţionale au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 lei. De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvărşirea a cinci infracţiuni", a spus Dajbog.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat sâmbătă că au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii legate de desfăşurarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.
Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii în legătură cu desfăşurarea referendumului; în urma verificărilor, trei dintre acestea nu s-au confirmat", a precizat Dajbog, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.
Ea a anunţat că au fost deschise toate secţiile de votare din sectorul 3 al Capitalei, după ce preşedinţii care nu s-au prezentat pentru preluarea secţiei de vot au fost înlocuiţi, în prezent procesul electoral desfăşurându-se normal.
Incident la o secție de votare din Huedin
Totodată, conform purtătorului de cuvânt al MAI, la o secţie de vot din Teleorman, unde preşedintele a anunţat că a avut un deces în familie, procesul de votare a început după ce a fost desemnat un alt preşedinte.
"La o secţie din judeţul Iaşi procesul de votare a fost întrerupt pentru scurt timp deoarece preşedintelui secţiei i s-a făcut rău, acesta fiind înlocuit. Procesul de vot a fost reluat fără alte probleme. (...) În municipiul Ploieşti, un cetăţean a sesizat Poliţia cu privire la faptul că nu a fost lăsat să voteze pe baza paşaportului. S-a întocmit dosar penal pentru împiedicarea exercitării dreptului de vot. Reamintim că cetăţenii români pot vota în ţară cu paşaportul doar dacă pe paşaport este trecută menţiunea că au domiciliul în altă ţară decât România. Vorbim aici de paşaportul simplu, simplu temporar şi paşaportul electronic. Cetăţenii români care au domiciliul în România pot vota cu cartea de identitate, buletinul de identitate şi cartea de identitate provizorie. (...) Tot în Ploieşti membrii biroului electoral al unei secţii de vot au părăsit secţia de votare cu urna specială fiind însoţiţi de un poliţist de la Poliţia Locală, în condiţiile în care aveau obligaţia să solicite ca paza să fie asigurată de personalul MAI. Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului urnei speciale", a afirmat purtătorul de cuvânt al MAI.
Potrivit Monicăi Dajbog, într-o localitate din Prahova poliţiştii efectuează cercetări faţă de o persoană care i-a anunţat pe membrii unei secţii de votare că a votat de două ori la două secţii diferite.
"Persoana, după ce a votat o dată, şi-a dat seama că nu a votat cum şi-ar fi dorit. În Piteşti, preşedintele unei secţii de votare a sesizat faptul că trei persoane consumă băuturi alcoolice în apropierea secţiei. La faţa locului a fost trimisă o patrulă de jandarmi, care a constatat că persoanele nu consumau băuturi alcoolice dar tulburau ordinea publică. Au fost sancţionate cu 200 de lei fiecare", a spus Dajbog.
În judeţul Caraş-Severin, poliţistul care făcea parte din dispozitivul de pază al unei secţii de votare a observat un bărbat care avea asupra sa un pistol cu bile de cauciuc şi care se pregătea să intre în secţie, acesta fiind condus la subunitatea de poliţie unde s-a stabilit că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, sens în care a fost sancţionat contravenţional conform Legii privind regimul armelor şi muniţiilor care interzice purtarea armei sub influenţa băuturilor alcoolice.
.........
A început procesul de votare la Referendumul pentru redefinirea familiei şi au apărut deja şi primele incidente, anunţate la ora 8.00 de Monica Dabog, purtătorul de cuvânt al MAI.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, mai multe secţii nu s-au deschis la timp în această dimineaţă.
60 de președinți de secții de votare n-au venit să ridice ștampilele de vot. În două secții scrutinul a început mai târziu decât era prevăzut. La o secţie din Teleorman se încearcă redesemnarea unui nou preşedinte de secţii.
Cele mai multe incidente au avut legătură cu faptul că preşedinţii de secţii de votare au ajuns cu întârziere.
La Bârlad, conform Realitatea de Vaslui, președintele secției s-a trezit târziu deoarece a fost la un chef care s-a întins până după miezul nopții.
În ultimele zile, până în preziua votului au avut loc 48 incidente, mai ales legate de bannerele plasate în locuri ilegale, s-au dat amenzi de 3.500 lei.
"În majoritatea secţiilor de vot, procesul de votare a început. Sunt câteva excepţii din cauza faptului că preşedinţii unor secţii de votare nu au preluat materialele. Astfel de situaţii au avut loc în sectorul 3", a declarat Monica Dabog.
Avertisment dramatic înainte de vot: ”Fraudă cu acte în regulă la referendum”
Expert Forum își arată îngrijorarea cu privire la anumite reglementări și practici legate de Legea 3/2000, precum și ale OUG 86/2018 referitoare la frauda la referendum și întocmirea proceselor verbale privind consemnarea rezultatelor.
Organizația Expert Forum atrage atenția asupra posibilității unei fraude uriașe la referendumul ce se va desfășura în zilele de 6 și 7 octombrie.
"Cele trei puncte esențiale care considerăm că generează îndoieli legate de desfășurarea corectă a referendumului sunt:
1) În contextul lipsei SIMPV din procesul de organizare a referendumului și a utilizării intense a listelor suplimentare, nu există mecanisme aplicabile și eficiente prin care se poate verifica frauda la referendum. Astfel, prin OUG 86 s-a modificat 431 (4) și se specifică faptul că Biroul Electoral Central transmite către Autoritatea Electorală Permanentă listele electorale, iar persoanele interesate pot reclama în maximum 15 zile de la data constatării valabilității referendumului național, cu probe, eventuale fraude. AEP verifică listele electorale din secția respectivă și poate sesiza organele penale. Cu toate acestea, aducerea unor probe este foarte dificilă și considerăm că numărul persoanelor care pot înainta astfel de plângeri este foarte redus. Mai mult, alegătorii nu pot verifica dacă există semnături în listele electorale în locul lor, dacă nu au participat la referendum. Conform unui răspuns al BEC transmis EFOR la cererea atasată, singura procedură care se aplică pentru raportarea unei posibile fraude este cea de mai sus
2) Legea 3/2000 stabilește în art. 25 (3) că În cazul în care constată o fraudă electorală la o secție de votare sau într-o circumscripție electorală, Biroul Electoral Central dispune anularea rezultatelor referendumului în cadrul acelei secții de votare sau, după caz, în cadrul circumscripției electorale respective. Art. 12 din Legea 208/2015 reglementează procedura de solicitare pentru anularea rezultatelor, însă nu este clar cine pot fi actorii care pot cere acest lucru, la alegeri fiind vorba despre competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripția electorală respectivă. La solicitarea EFOR privind clarificarea procedurii de anulare, BEC a răspuns că este o situație ipotetică și se va sesiza în momentul unei situații concrete. Mai mult, un răspuns la această întrebare ar echivala cu o antepronunțare din partea BEC și nu este oportună.
3) Paragraful 18 din OUG 86/2018 stabilește că În tot cuprinsul anexelor nr. 2-6, sintagma „Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7." se înlocuiește cu sintagma „Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7." Cu alte cuvinte, în procesul verbal privind rezultatele referendumului numărul participanților trebuie să fie mai mare sau egal cu suma voturilor valabil exprimate la răspunsul DA, a celor la răspunsul NU și a voturilor nule. Desi este posibil ca reglementarea să acopere și cazurile în care un alegător pleacă cu buletinul de vot din secție, considerăm că formularea poate genera situații confuze și riscante în condițiile argumentelor de la punctul 1. În contextul în care miza referendumului este asigurarea unui cvorum, considerăm că această exprimare poate facilita atingerea acestuia în condiții incorecte și arbitrare.
Aceste modificări, precum și lipsa de certitudine cu privire la anumite proceduri importante creează un climat de lipsă de încredere în corectitudinea modului de organizare a referendumului și în mecanismele de contestare a neregulilor și fraudelor. Mai mult, încalcă principii și condiții enunțate în Codul bunelor practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneția în ceea ce priveste existenţa unui sistem de recurs efectiv sau libera exprimare a voinţei electoratului şi combaterea fraudei", precizează Expert Forum.