MENIU

Primarul Brașovului, George Scripcaru, reținut de DNA

<p>George Scripcaru, primarul Braşovului</p>

George Scripcaru a fost reținut de DNA, după audieri.  Reamintim că DNA a efectuat percheziții luni la sediul Primăriei Braşov, dar şi la casa primarului George Scripcaru şi la sediile mai multor firme şi locuinţele mai multor oameni de afaceri din oraş. Primarul este acuzat de abuz în serviciu.

UPDATE: O parte din banii obţinuţi în mod injust au fost utilizaţi, din dispoziţia primarului, în campania pentru alegerile locale din 2012, potrivit Mediafax.

Cazul Scripcaru (PNL) : O parte din banii obţinuţi din mită, folosiţi în campania din 2012

 

”O parte din banii obţinuţi în mod injust au fost utilizaţi, din dispoziţia sa, pentru achiziţionarea de materiale electorale în campania pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, George Scripcaru a dat dispoziţii să se post-constituie înscrisuri şi ulterior a solicitat Consiliului de Administraţie al SC Tetkron SRL «să găsească vinovaţi» pentru decontările nelegale, indicând chiar trei angajaţi, deşi cunoştea situaţia reală a acestor operaţiuni financiare. Ulterior, funcţionarii respectivi s-au conformat, în sensul că au constituit comisia de disciplină pentru cercetarea acelor persoane”, mai precizează DNA.

UPDATE: Primarul Braşovului, George Scripcaru, al cărui nume apare într-un dosar în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu privind încheierea unor contracte de energie termică, a fost adus, luni la prânz, cu o dubă a Jandarmeriei, la sediul Primăriei, unde au loc percheziţii ale procurorilor.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, este acuzat de abuz în serviciu şi de favorizarea unei firme pentru a utiliza şi distribui resursele şi activele CET Braşov, informează Realitatea TV.

Prejudiciul în acest caz s-ar ridica la aproximativ 1 milion şi jumătate de lei. Mai mult, primarul Braşovului este acuzat că ar fi prejudiciat cu 26 de milioane de lei firmele concurente, pe care le-ar fi dezavantajat.

Procurorii DNA efectuează luni percheziții la Primăria Brașov, la biroul utilizat de George Scripcaru, cel al șefului Serviciului Investiții și al directorului executiv adjunct al Direcției Tehnice, precum și la domiciliul edilului și a altor presoane, sediile mai multor firme, printre care și la SC RadioTeleviziunea Transilvania SRL, punctul de lucru al SC Delcar SRL, la sediile SC Bepco SRL, la SC Transformer Energy Supply SRL, sediul Tetkron, punctul de lucru al SC Iporo SRL.

Conform surselor citate de Agerpres, DNA face cercetări cu privire la abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov cu SC Bepco SRL Ghimbav, controlată de  Călin Filimon Costan. Procurorii susțin că prin acestea s-ar fi urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea lor de pe piața energiei în favoarea Bepco, producând un prejudiciu de peste un milion de euro în patrimoniu bugetului local.

Sursele au arătat că, în perioada 2010-2011, în scopul obținerii de foloase necuvenite de către Bepco, în baza unor înțelegeri prealabile între reprezentanții firmei private, primarul Brașovului ar fi determinat AGA CET SA și persoane din conducerea societății să încheie contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect energie termică sau active subevaluate sau să cedeze cu titlu gratuit active aparținând CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul acesteia.

În acest scop s-a încheiat un contract pe 15 ani pentru vânzarea-cumpărarea de energie termică livrată din centralele electrice de cogenerare în vederea furnizării acesteia consumatorilor de energie termică racordați la CET Brașov.

Aceleași surse au explicat că tot în scopul promovării intereselor Bepco, din dispoziția primarului Scripcaru, în mai 2010, directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea respectivei firme la rețeaua electrică și prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobată pentru producere de ANRE.

Ulterior, mai susțin sursele citate, prin Hotărârea AGA CET s-a aprobat punerea la dispoziția Bepco a mijloacelor fixe, utilajelor, conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate în proprietatea acesteia pe considerentul că nu ar mai fi fost folosite în activitatea curentă și aceste bunuri reprezintă un accesoriu față de contractul de furnizare.

Procurorii ar fi constatat că s-a ajuns ca CET Brașov să cumpere energie termică de la producător privat care folosește bunurile sale în mod gratuit.