MENIU

Primăria Capitalei își amendează subordonații. Sava: "Vreau să deszăpeziți cum v-a fost indicat!"

Ninsoarea și comandamentul de iarnă! În timp ce bucureștenii se chinuie să străbată străzile și trotuarele din Capitală, noi amenzi și aceleași indicații curg pentru o parte din responsabilii cu deszăpezirea în Capitală, mai exact pentru trei operatori de salubritate, de data aceasta. În cadrul unui nou comandament de iarnă, penultimul fiind vinerea trecută, convocat la sediul Primăriei Generale, primarul interimar Răzvan Sava a anunțat sancțiuni pentru Administrația Străzilor, ALPAB și Administrația Cimitirelor. "Cer instituțiilor primăriilor să își deszăpezească și să acționeze cum s-a discutat. Vreau să deszăpeziți și să lucrați cum v-a fost indicat în programe", a solicitat Sava. 

Răzvan Sava a convocat, luni, un nou comandament de iarnă în cadrul căruia a cerut explicații și a dat din nou indicații, anunțând sectoarele care au fost vizate de sancțiuni. Concret, sectoarele 2, 4 și 6 au fost amendate cu 5.000 de lei fiecare. Totodată, Administrația Străzilor a primit o amendă în valoare de 2.000 de lei.

Pe lista deszăpezirii, enunțată de Sava, spitatele au fost printre ultimele menționate.

"Luați în calcul trecerile de pietoni, să începeți să încărcați și să cărați zăpada. Ne așteptăm la temperaturi negative întrucât mâine vor reîncepe școlile. Vreau să acordați atenție mare pentru deszăpezirea trotuarelor din jurul școlilor. La fel și spitale (...) Cer instituțiilor primăriilor să își deszăpezească și să acționeze cum s-a discutat. Vreau să deszăpeziți și să lucrați cum v-a fost indicat în programe", a declarat Sava.

Potrivit primarului general interimar, 70% din trotuarele, străzile secundare și bulevardele principale din București nu sunt deszăpezite, la această oră.

Afectat a fost și programul elevilor. Școlile din Capitală au fost, astăzi, închise, iar situația nu se va schimba nici marți pentru unitățile de învățământ din şapte judeţe, respectiv Călăraşi, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Argeş şi Olt. Totodată, în Ialomiţa, şcolile se deschid numai în mediul urban. Cursurile se reiau parţial în Dâmboviţa, Buzău, Olt, Brăila şi Vaslui, potrivit Realitatea TV.

În schimb, potrivit informaţiilor furnizate de inspectoratele școlare, elevii se vor întoarce în bănci, de marți, în toate unităţile de învăţământ din Municipiul Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Galaţi, Giurgiu, informează aceeași sursă.

Comandament de iarnă vineri, 15 ianuarie

În privința discursului primarului general interimar, Răzvan Sava, lucrurile nu par să stea diferit prin comparație cu ultimul comandament. Răzvan Sava le cerea, și vinerea trecută, responsabililor cu deszăpezirea să ia toate măsurile pentru a nu exista probleme tehnice cu utilajele și să se mobilizeze mai mult pe timpul nopții.

"Fac apel la toți operatorii de salubrizare să înceapă să își facă ultimele retușuri, să treacă în revistă toate utilajele pe care le au, revizii tehnice, să nu aibă probleme tehnice cu utilajele. (...) Au început școlile, aș vrea să începeți să vă mobilizați mai mult pe timpul nopții, astfel încât dimineața, când locuitorii se duc către serviciu, trotuarele, arterele să fie practicabile, aș vrea o mobilizare mai mare pe timpul nopții, astfel încât pe timpul zilei să nu vă intersectați cu oamenii care sunt în trafic și să îi blocați sau să vă blocheze. Doresc să vă faceți ultimele retușuri, tot ce înseamnă tratament pentru străzi principale, secundare, să interveniți, am văzut când am fost în vizită în bazele dumneavoastră, am văzut utilaje de mici dimensiuni care pot fi folosite, vreau să le scoateți în stradă și să le folosiți. (...) Intensificați-vă acțiunile la spitale, școli, grădinițe, instituții care sunt necesare pentru București", declara, la acel moment, Răzvan Sava.

În ciuda cerințelor, situația a arătat astfel în București:

 

Bilanțul utilajelor, conform reprezentanților operatorilor de deszăpezire

- în sectorul 1 sunt 61 de utilaje echipate complet cu sărăriță sau cisternă dintr-un total de 86 de utilaje la care mai sunt și rezerve, iar operatori — o medie de 300 de persoane pe zi, numărul lor putând fi suplimentat la nevoie;

- în sectorul 2 operatori sunt în jur de 60 — 65 de persoane, numărul lor putând fi majorat;

- în sectorul 3 — 32 de utilaje mari cu sărărițe pentru străzile principale, 20 de utilaje care să intre pe străzile secundare echipate cu sărărițe, cinci utilaje tip bobcat pentru deszăpezirea trotuarelor din dreptul bulevardelor mari, vor fi în dispozitiv 220 de muncitori la deszăpezire ziua, iar 40 noaptea;

- în sectorul 4 — 47 de utilaje echipate cu plug și sărăriță, 19 utilaje echipate pentru transport zăpadă, 300 de operatori pe zi, care vor lucra în două schimburi;

- în sectorul 5 se va acționa cu 36 de utilaje, sunt disponibile și zece utilaje pentru cărat zăpada și două încărcătoare;

- în sectorul 6 au fost trecute în revistă 81 de utilaje, potrivit Agerpres.