MENIU

Primăria Capitalei a câștigat și al doilea proces pentru suspendarea PUZ-urilor celor 5 sectoare

Nicușor Dan, edilul Capitalei

Primăria Capitalei a câștigat și al doilea proces din cele opt inițiate în care se cerea suspendarea hotârârilor Consiliului General prin care au fost suspendate de către primarul general Nicușor Dan și actualul consiliu cele 5 Planuri Urbanistice de Sector aprobate de fosta administrație PSD care betonau sute de hectare de spațiu verde și permiteau construirea de blocuri între case. Este vorba despre procesul care viza Planul Urbanistic al Sectorului 5, iar decizia poate fi atacată cu recurs. Procesul a fost intentat de Asociația Art Metropolis. Săptămâna trecută, Primăria Capitalei a câștigat pe fond și procesul care viza anularea suspendării pentru Planul Urbanistic al Sectorului 4.

”Respinge cererea formulată de reclamanta Asociaţia Art Metropolis în contradictoriu cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti ca neîntemeiată”, se arată în decizia Tribunalului București pronunțată pe 13 aprilie și citată de HotNews.ro. 
 
Până în prezent, Primăria Capitalei are 8 litigii pentru suspendarea hotărârilor de anulare a PUZ-urilor.
 
Vă reamintim că la începutul acestui an, mai exact pe data de 26 februarie, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea timp de un 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6.

”Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea din Consiliul General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public, şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General. Îi felicit pe consilierii municipali din partea majorităţii că s-au prezentat toţi la vot şi au rezistat presiunilor pe care le-au avut, fiecare dintre ei, de la toate aceste reţele care au făcut rău. Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafaţă, salba de lacuri din nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie PNL-USR, care are majoritatea din Consiliul General”, declara edilul general imediat după suspendarea PUZ-urilor. 
 
Pentru Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ Coordonator de Sector, acesta fiind blocat în instanță de societatea civilă pentru numeroase nereguli.

Motivul invocat de primarul Nicușor Dan pentru suspendare este reducerea suprafeței de spațiu verde.