MENIU

Prima Casă pentru... păsări cântătoare

Societatea Ornitologică Română a demarat programul „Prima Casă pentru păsări cântătoare”. Este vorba despre a doua acțiune a proiectului „Bucureștiul prinde Aripi” – amplasarea a 100 de cuiburi artificiale pentru păsările cântătoare din parcurile mari ale Capitalei.

 „În iarnă am amplasat 30 de hrănitori pentru păsări. Cea de-a doua fază a proiectului presupune amplasarea a 100 de cuiburi artificiale, pentru mai multe specii de păsări cântătoare. Am montat deja cuiburile din cele mai mari parcuri: Herăstrău și Tineretului, mai avem de montat în parcurile Carol și Cișmigiu”, a precizat managerul proiectului, Valentin Marin.

 Cuiburile artificiale sunt realizate din lemn și au fost tratate pentru a rezista la intemperii. Sunt trei modele diferite, în funcție de specia pentru care sunt destinate. Primul model, cu o intrare de doar 28 de milimetri este  pentru păsări de dimensiuni mici, precum pițigoii albaștri (Parus caeruleus). Faptul că intrarea este atât de mică împiedică alte specii să îl ocupe și ține afară prădătorii.

 Al doilea model, cu o intrare cu diametrul de 32 de milimetri poate fi ocupat de păsări mai mari puțin precum vrăbii sau pițigoi mari (Parus major).

Al treilea model de cuib este unul cu o deschidere mai mare și poate fi folosit de mai multe specii precum măcăleandrul (Erithacus rubecula), codroșul de pădure (Phoenicurus phoenicurus) sau mierla (Turdus merula). Acțiunile de montare a cuiburilor s-au desfășurat cu aprobarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

 

Amplasarea de cuiburi artificiale pentru păsări a devenit o necesitate în pădurile sau grupurile de copaci tineri unde lipsesc scorburile și alte cavități naturale.

Mai multe articole despre:
null