Prima CARTE de analiză a deceniului TRAIAN BĂSESCU: un "die hard" al tranziţiei
"Epoca Traian Băsescu" se intitulează antologia care cuprinde analize politice, sociale asupra ultimului deceniu în care Traian Băsescu a fost preşedinte. Un "die hard" al tranziţiei îl numesc autorii antologiei. Cartea va fi lansată la Târgul de Carte GAUDEAMUS.
TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS. Antologia "Epoca Traian Băsescu" adună mai multe texte de analiză a ultimilor 10 ani de preşedinţie. Despre preşedinte s-a vorbit mult, dar prea puţini s-au gîndit să ia o minimă distanţă şi să încerce să caute principalele caracteristici, să explice modificările fundamentale în politica şi societatea românească. Antologia coordonată de Florin Poenaru şi Costi Rogozanu e prima care încearcă aşa ceva. Cartea va fi lansată la Târgul de carte Gaudeamus sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 11.
"În decembrie 2014 preşedintele Traian Băsescu îşi va încheia cei 10 ani de mandat. Este momentul bilanţului. În această carte punem o întrebare simplă: ce a însemnat deceniul Traian Băsescu? Nu vrem să facem o radiografie a unui singur personaj, ci o analiză a unei epoci care a adus în faţă o serie de obsesii publice noi, de structuri instituţionale noi, care a modificat legislaţia şi peisajul politic. Unele schimbări îl au pe Traian Băsescu în centru, altele privesc elitele influenţate direct de proiectul prezidenţial. Este o investigaţie despre transformările prin care a trecut România în ultima decadă. Faptul că finalul epocii Băsescu coincide cu aniversarea a 25 de ani de tranziţie face acest moment şi mai semnificativ.
Inițial, Traian Băsescu a fost preşedintele României în una dintre cele mai prospere perioade postcomuniste, urmată apoi de un dezastru economic şi social. Cele două mandate ale sale sunt separate de criza declanşată în 2009. Cu toate acestea, tema cu care şi‑a început primul mandat – reformarea în sens neoliberal a statului – a rămas o constantă pentru preşedintele Băsescu. Austeritatea ca răspuns la criză a fost totodată pusă la lucru pentru a continua demantelarea statului. Statul, nu capitalul, săracii şi asistaţii, nu băncile au devenit ţapii ispăşitori pentru criză şi principalele ei victime. Anticorupţia a livrat austeritate suplimentară pentru spaţiul ex‑comunist sub oblăduirea atentă a FMI, a Băncii Centrale Europene şi a UE, după ce, anterior, anticomunismul fusese, la rându‑i, bun la toate: să lupte cu trecutul tulbure, dar şi să privatizeze cam tot ce mai rămăsese de stat, căci statul este comunist. …
Traian Băsescu a câştigat două mandate, a supravieţuit la două referendumuri de suspendare, a trecut printr‑o criză a ostaticilor şi printr‑una financiară globală, a trebuit să înfrunte o opoziţie parlamentară de peste 70%, a intrat în război cu mai toată scena politică, s‑a despărţit de fostul său partid şi a văzut cum Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vântu, Dan Voiculescu şi alţi oponenţi s‑au dus la puşcărie. La final de mandat apare mai viu ca niciodată. Din acest punct de vedere, în mod obiectiv, Traian Băsescu a fost greu de ucis politic. Un die hard al tranziţiei, cu origini în perioada terminală a comunismului românesc. Traian Băsescu este un personaj sui generis şi idiosincratic, dar totodată şi numele turnurii pe care a luat‑o postcomunismul românesc în ultimul deceniu. O perioadă istorică ce se apropie acum de final, al cărei sens şi înţeles abia se conturează. Sperăm că această carte va ajuta la acest proces de înţelegere." ( Florin Poenaru, Costi Rogozanu)