MENIU

Vârful valului 4 ar putea fi în septembrie-octombrie. Medicii fac previziuni SUMBRE: Am putea ajunge chiar și la 800-1000 de pacienți pe zi în ATI

Secție de Anestezie și Terapie Intensivă / Foto: Profimedia

Creștere alarmantă a numărului de infectări cu COVID-19. Cifrele au explodat, astăzi, când vorbim despre 1.313 de cazuri noi în 24 de ore, 31 de decese, aproximativ 300 de români în stare gravă la ATI (291, mai exact), și peste 2.300 de oameni infectați cu COVID-19 internați în spitale din țară. Radu Țincu, medic primar ATI  Floreasca, a comentat cifrele momentului, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS. 

Referior la cazurile de la ATI, mediul a precizat că "în acest moment discutăm de aceeași severitate a bolii (ca și în cazul valurilor precedente - n.r.), nu s-a schimbat nimic în severitatea dezvoltată de noile variante ale bolii".

Potrivit lui Radu Țincu, ceea ce îi îngrijorează pe medici este "creșterea numărului celor diagnosticați pozitivi". "Avem aproximativ 1300 de pacienți diagnosticați cu SARS-CoV-2. 24% dintre aceștia vor dezvolta în perioada următoare, în 10-14 zile, forme severe care vor ajunge în ATI. Cel mai probail la începutul lunii septembrie,  jumataatea lunii septembrie va crește numărul pacienților care vor fi internați la ATI, pe remanimare, lucru care va crea din nou presiune pe acest sector.

Din păcate, începerea școlii și revenirea oamenilor din concedii va determina o creștere a infectărilor, având în vedere că varainta Delta este mai conatgioasă (...). Există mai multe predicții făcute de INSP. Una dintre acestea considera că în ATI, în perioada de vârf septembrie-octombrie, vor fi între 400 și 600 pacienți în ATI, dare e posibil dacă numărul de îmbolnăviri va continua să crească, aceaste cifre să fie depășite și să ajungem undeva la 800-1000 de pacienți", a arătat Țincu. 

Cât privește deficitul de personal din sănătate, acesta a precizat că singurii medici angajați în sistem sunt cei care au terminat spcializarea anul trecut, subliniind însă că deficitul este în continuare la asistenți, infirmieri și spcialiști ATI.