MENIU

Previziune sumbră: „Războiul din Ucraina poate dura 80 de ani!” - Avertisment teribil pentru întreaga lume

Previziune sumbră: „Războiul din Ucraina poate dura 80 de ani!” - Avertisment teribil pentru întreaga lume

Analiștii militari și unii politicieni avansează un termen teribil pentru finalul războiului din Ucraina - cel mult 80 de ani. Avertismentul, după șase luni de la invazia rusă în Ucriana, vine din partea unui specialist militar britanic.

„Bănuiesc că această „luptă” va continua în următorii 50-80 de ani, pentru că Rusia nu acceptă că Ucraina are dreptul de a fi un stat independent. Iar Ucraina trăiește cu această amenințare la adresa existenței sale ca țară și popor”, avertizează analistul militar Michael Clarke, fost director al Institutul Regal pentru Studii în Apărare.

„Cred că vor exista o serie de conflicte de tip „on/off”, adică perioade de armistițiu, cu încetarea focului, întrerupte de deschiderea focului, ce vor dura câțiva ani sau mai mulți. urmată de defecțiuni după câțiva ani sau mai mult.

Istoria va considera că totul - războiul - a început în 2013-2014”, a mai spus Clarke, la Sky News.

În același timp, acesta nu crede că Ucraina va putea să recupereze Crimeea. 

„Anul 2022 a fost runda a doua. Războiul se poate termina, temporar, dacă Ucraina va reuși să alunge trupele ruse din teritoriile cucerite după 24 februarie”, a explicat analistul militar.

„Crimeea este foarte importantă pentu ruși, a fost doar dată de Hrușciov în 1954. Luată înapoi printr-o cucerire. Dacă vor pierde Crimeea, legal ar trebui, o vor vedea ca o pierdere a păcii în Rusia. Ucrainenii susțin că vor recuceri Crimeea. Dar compromisul urias pe care poate il va face Ucraina este că va spune că vom lua toate teritoriile pe care le-ați ocupat, inclusiv Donbas, și lăsăm Crimeea așa cum este. (...) Acum nu pot spune asta. Vor lupta pentru ea, care este legal a lor, însă șansele de a o recupera sunt foarte mici”, a mai precizat generalul.

Clarke avansează un posibil termen de încetare a războiului - un an, un an și jumătate.

„Ambele părți știu că vine iarna, și câteva luni inca vom vedea lupte pe frontul din Ucraina. Iar războiul va mai dura cel puțin un an”, susține analistul militar.

„Ar fi o mare victorie pentru Ucraina, dar o mare umilință pentru Putin. Care va fi totuși norocos dacă va supraviețui, după un război de 18 luni, cu costuri uriașe: 200.000 de ruși uciși și declinul economiei Rusiei pe termen lung, excluzând energia, gaze și petrol, e tot ce au. Este supapa de siguranță pentru Putin și elita rusă. Sancțiunile nu vor opri acest război, dar în câțiva ani vor realiza că economia va scădea dramatic în continuare”, a adăugat Micheal Clarke.

„Dar succesorul lui Putin nu va fi un om drăguț, iar ostilitățile cu Ucraina probabil că vor continua.  Perspectivele unei stabilități mai sigure pentru Ucraina vor apărea, cred, doar cu liderul rus următor, de după Putin, dar și asta nu este mai mult decât o speranță”, a mai spus Clarke, pentru Sky News.