Preţul petrolului a scăzut cu 46%, în timp ce benzina din România s-a ieftinit cu 18%. EXPLICAȚIA?
Circa 58% din preţul unui litru de benzină şi 54% din preţul la motorină se duc la stat sub forma accizei şi a TVA. În acest moment, preţul unui litru de benzină a ajuns la circa 5,25 de lei, în scădere cu 18% faţă de maximul atins în iulie, anul acesta. Dacă guvernul nu ar fi aplicat de la 1 aprilie acciza de 7 cenţi pe litru, care reprezintă 41 de bani din preţul final, acum litrul de benzină ar fi scăzut sub pragul de 5 lei pe litru, cel mai mic nivel din ultimii patru ani de zile. Petroliştii spun că în continuare tendinţa este de scădere.
„Ponderea taxelor (TVA şi acciză) în preţul la pompă în reţeaua Rompetrol este astăzi, (19 decembrie - n.red.), de 58% pentru benzină şi 54% pentru motorină. În afara accizelor şi taxelor, preţul final al carburanţilor este format din indicatori variabili precum cotaţiile internaţionale ale materiilor prime şi ale produselor petroliere, cursul de schimb, precum şi costuri logistice şi de distribuţie, cele financiare necesare asigurării capitalului de lucru şi a investiţiilor“, explică reprezentanţii KMG International, fostul grup Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, potrivit ZF.ro.
Potrivit datelor furnizate de Rompetrol, pe data de 19 decembrie preţul mediu pe litrul de benzină era de 5,25 lei, iar litrul de motorină se putea achiziţiona la nivelul reţelei cu 5,45 de lei.
„Pe fondul evoluţiei indicatorilor menţionaţi, în ultima lună (18 noiembrie - 19 decembrie 2014), Rompetrol Downstream (divizia de retail a Rompetrol - n.red.) a modificat în scădere preţurile la carburanţi de 10 ori, respectiv cu 51 de bani la motorină şi 57 de bani la benzină. Astfel, ultima modificare a fost operată pe 19 decembrie, în scădere cu 9 bani la benzină (preţul mediu în reţea fiind de 5,25 lei) şi cu 7 bani la motorină (preţul mediu în reţea fiind de 5,45 lei), în continuare evoluţia fiind de scădere a preţurilor“, au mai spus reprezentanţii Rompetrol.