Viorel Ene: Există o declarație la dosar care arată că Ion Iliescu a vorbit cu Miron Cozma
Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadei, Viorel Ene, a declarat, joi, la Realitatea TV, că există la dosar declarația unui martor, ofițer de serviciu, care arată că a fost intermediarul discuției dintre Ion Iliescu și Miron Cozma, discuție în urma căreia Cozma i-ar fi anunțat, prin stație, pe cei din Mina Lonea să întrerupă lucrul și să meargă la București.
Întrebat dacă se aștepta să fie demarate procedurile pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, Ene a răspuns:
"Bineînțeles pentru că asociația noastră a făcut, în 1997, o plângere penală colectivă în care era inclus chiar și domnul Cazimir Ionescu care și-a adus un mare aport la aducerea nu numai a minerilor, dar a 10.000 de civili, membri FSN în București. Vreau să vă spun că, din ce am văzut în dosar, fiind parte în dosar și inițiatorul acestei plângeri penale am avut acces la toate documntele. Domnul Cazimir Ionescu a făcut parte din acel grup de membri FSN care au organizat venirea a 20.000 de persoane în București. Dânsul nu s-a ocupat special de mineri, de mineri s-a ocupat Gelu Voican Voiculescu care avea deja un nucleu prin Cămărășescu și Cozma în Valea Jiului. Da știți că, în dosar, există o declarație în care confirmă că Ion Iliescu l-a sunat personal și a vorbit personal cu Cozma. După convorbirea cu președintele, Cozma a luat stația care era pentru Mina Lonea, i-a anunțat ca să întrerupă lucrul, să meargă la București. Lucrul acesta l-a făcut prin stația pe care o au ei, un circuit pe valea Jiului, la toate minele".
Potrivit acestuia, martorul "era ofițer de serviciu pe mină".
"Este un cetățean care a fost sunat de la Președinție, și a cerut cu Cozma. Cozma nu era și a s-a spus când vine Cozma, să ia legătura. El a fost cel care l-a sunat și pe Cozma, care a venit și după i-a făcut legătura cu Ion Iliescu. După convorbirea între Ion Iliescu și Cozma, acesta a dat ordinele pe care vi le-am spus. Există declarația acestui martor în dosar", a adăugat Viorel Ene.
Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, miercuri, demararea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul "Mineriada". Totodată, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu s-a prezentat, joi dimineață, la Parchetul General, unde procurorii l-au anunțat că a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în dosarul "Mineriada", el având calitatea de suspect. Tot azi, Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a ajuns la Parchetul General, pentru a fi audiat în același dosar, informează Realitatea TV.
Miercuri, fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost chemați la Parchet, unde li s-a adus la cunoștință că au fost pus sub învinuire în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.
"Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară", a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.
Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea acestor fapte.
"În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice", se precizează în comunicat.
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, în martie 2015, decizia procurorului general Tiberiu Nițu de redeschidere a anchetei în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".