MENIU

Premierul Orban: Vom emite OUG dacă CCR decide că starea de ALERTĂ este neconstituțională

Premierul Orban: Vom emite OUG dacă CCR decide că starea de ALERTĂ este neconstituțională / Foto: Inquam Photos

Premierul Ludovic Orban a anunţat sâmbătă că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă dacă legislaţia privind starea de alertă va fi declarată neconstituțională de Curtea Constituţională.

 

„Vom emite o reglementare de tip ordonanţă de urgenţă care să dea Guvernului şi autorităţilor din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ceea ce face Curtea Constituțională şi cu aşa-zisul Avocat al Poporului. În nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva şi anume autorităţile, printr-o sesizare şi o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele pentru a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de coronavirus”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, la Târgu Mureş.

Șeful Guvernului a vizitat, sâmbătă, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureş.

Anunțul premierului vine după ce Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională, în urmă cu trei zile, OUG privind instituirea stării de alertă.  Renate Weber susține că OUG nu respectă Constituția și încalcă drepturile omului.

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare.

Avocatul Poporului „apreciază că delegarea unor atribuții de legiferare către autorități administrative, având ca finalitate restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale încalcă principiul separației puterilor, precum şi prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării (art. 1 alin. (5), art. 53 și 61 alin. (1) din Constituția României”.

Miercuri, CCR a decis că OUG dată pentru instituirea stări ide urgență este neconstituțională. Curtea Constituțională a stabilit că dispozițiile art. 28 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale și, de asemenea, că OUG 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/1999 este neconstituțională, în ansamblul său.

Art. 28 din OUG 1/1999 a introdus amenzi pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență, de la 100 de lei până la 5.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.000 de lei până la 70.000 de lei pentru persoane judridice.

OUG 34/2020, printre altele, a majorat nivelul amenzilor, de la 2.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 10.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Decizia CCR a fost anunțată după ce Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate cu referire la două articole din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, precum şi cu privire la prevederi din OUG 34/2020, care modifică OUG 1/1999.