Premierul Japoniei nu mai merge la Guvern. "Japonezii vor considera un afront absența unui premier"
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, marţi, pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul vizitei oficiale pe care înaltul demnitar nipon o întreprinde la Bucureşti. Este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia. Pentru că România nu mai are premier, șeful guvernului nipon nu va merge și la Palatul Victoria, așa cum era programat.
Sosirea premierului Japoniei, Shinzo Abe, vine într-un moment cum nu se poate mai nefericit: premierul României, Mihai Tudose, și-a dat demisia în cursul serii anterioare, iar Guvernul urmează să fie condus de un premier interimar pe care președintele Iohannis nu l-a numit încă.
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat luni seara, la Realitatea TV că demiterea Guvernului chiar în preziua vizitei lui Shinzo Abe la București va fi considerată un afront de japonezi, date fiind uzanțele lor diplomatice foarte stricte.
"Japonezii vor considera un afront absența premierului la Palatul Victoria. Ei spun: O zi puteați să vă abțineți. Japonezii sunt foarte riguroși pe chestiuni care țin de diplomație și politică externă", a explicat Cristian Diaconescu la emisiunea "Jocuri de Putere".
Premierul Japoniei și-a anulat de altfel vizita la palatul Victoriei, transmite Realitatea TV. Se vor întâlni doar delegațiile celor două guverne.
Oficialul japonez trebuia să fie întâmpinat de premierul demisionar, Mihai Tudose, însă acesta din urmă şi-a delegat atribuţiile către vicepremierul Paul Stănescu. Potrivit primelor informaţii, pentru că Tudose a refuzat să asigure interimatul, Shinzo Abe va fi primit de Paul Stănescu, cu care va avea şi o discuţie oficială.
Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă şi un dineu oficial pe care preşedintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe, a anunţat Administraţia Prezidenţială printr-un comunicat de presă.
Agenda convorbirilor include "stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor interumane", a precizat sursa citată.
De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi UE, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.
Potrivit AFP, premierul Shinzo Abe întreprinde un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord.
''Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională'', a declarat şeful Executivului nipon înaintea plecării în acest turneu european.
Abe, care urmează să aibă întâlniri cu liderii celor şase ţări vizitate, a subliniat că va fi însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze.
Reprezentantul companiei de vânzări online Rakuten va face deplasarea în Estonia, ţară extrem de avansată în domeniul serviciilor online şi tehnologiei informaţiei.
''Sperăm să dezvoltăm cooperarea în domeniul IT şi în securitatea cibernetică'', a declarat un diplomat japonez, care a evocat dezvoltarea domeniului digital în mica ţară baltică (vot electronic, demersuri administrative pe internet etc.) şi prezenţa unui centru de apărare cibernetică al NATO.
Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi îl va însoţi pe premierul japonez în toate cele şase ţări vizitate, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi Bulgaria.
În Bulgaria, Serbia şi România se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.
''Cele trei ţări baltice sunt centre logistice'', a comentat un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei URSS. ''Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată'', a adăugat el cu referire la Bulgaria, România şi Serbia.
Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China dezvoltă rapid legături. Cele şase ţări vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul de 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care participă anual la un summit cu China.