Premierul Grindeanu și-a pus cenușă în cap la Bruxelles: adoptarea OUG 13 nu a fost decizia corectă
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la finalul întâlnirilor de la Bruxelles, că adoptarea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale nu a fost o decizie corectă.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la finalul întâlnirilor de la Bruxelles, că adoptarea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale nu a fost o decizie corectă.
"Eu am urmărit protestele şi când au fost zeci de mii de oameni şi acum când nivelul s-a mai redus. Respect opinia protestarilor, aprecieaz că protestele au fost in ordine, apreciez foarte mult creativitatea concetatenilor, sa stiti ca mesajele transmise le-am inteles. Decizia Guvernului de a abroga OUG la cateva zile e data de urmatorul lucru. Chiar daca la un anumit moment iei o decizie care poate fi discutabila, cand in societate apar proteste, manifestatii, inseamna ca decizia ta nu a fost cea corecta si acea decizie trebuie sa o retragi si acest lucru l-am facut", a spus Grindeanu.
Întrebat dacă i s-a cerut vreo garanţie referitoare la sistemul judiciar, premierul Grindeanu a replicat: "Adică, dacă am vreun To Do List? Nu!".
El a adăugat că i-a asigurat pe oficialii europeni că toate modificările legislaţiei penale se vor face, de acum încolo, doar în Parlament.
Pe de altă parte, Grindeanu a mai spus că în timpul întâlnirilor cu înalți oficiali de la Bruxelles a reafirmat "atașamentul României' "în jurul proiectului comun european":
"Au fost discuții cât se poate de deschise, discuții în care am prezentat la zi situația din țară (...) Am explicat pe fiecare domeniu ceea ce ne dorim să facem, (...) pe justiție, pe economie și, de asemenea, am dorit să reafirm atașamentul României și al Guvernului României în jurul proiectului comun european", a afirmat Grindeanu, într-o conferință de presă, la Bruxelles.
Premierul Sorin Grindeanu a efectuat, joi și vineri, o vizită la Bruxelles, prilej cu care a avut întrevederi cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Donald Tusk, președintele Consiliului European, și cu Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu ocuparea forței de muncă, creșterea economică, investiții și competitivitate.
"Astăzi, cu vicepreședintele Katainen (am avut, n.r.) o discuție extrem de importantă, extrem de aplicată, pe partea economică, pe atragerea de fonduri europene, pe tot ceea ce trebuie îmbunătățit, astfel încât tot ceea ce ne-am propus ca și țintă, și anume atragerea, în acest an, a 5,2 miliarde de euro, să putem să facem", a afirmat Grindeanu.
Șeful Executivului a făcut referire și la faptul că bugetul pe anul 2017 a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.
"În sfârșit, avem buget promulgat, care înseamnă prin ceea ce ne-am propus o creștere economică de 5,2% (...) Deși târziu, aproape de finalul lunii februarie, e un lucru bun că intrăm în normalitate (...) Noi, prin bugetul deja promulgat ieri de către domnul președinte ne-am propus un deficit de (...) 2,95%. E un buget ambițios (...) Dacă privim doar dintr-un anumit unghi sau dintr-un anumit aspect, ambiția (...) e dată și de fonduri europene. E ambițios să atragi mai mult decât 0, cât s-a atras anul trecut", a precizat Grindeanu.
Premierul Sorin Grindeanu a avut astăzi întrevederi cu oficiali de la Bruxelles, printre care și cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Zeci de români care locuiesc în Belgia au protestat față de Guvern, cu prilejul vizitei oficiale a premierului Grindeanu la Bruxelles.
"Premierul Grindeanu va fi la Bruxelles. Să-i transmitem ceea ce gândim", se arată în descrierea evenimentului care a fost denumit ”Bruxelles-ul salută (încă) prim-ministrul României”. La scurt timp după crearea sa, peste 30 de oameni și-au anunțat participarea și alți 120 s-au arătat interesați de protest.
Joi, prim-ministrul s-a întâlnit cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
"Vreau să îi asigur pe toţi partenerii noştri din instituţiile europene că lupta împotriva corupţiei, implicarea şi consolidarea rolului nostru în UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care îl conduc, iar demersul de acum se înscrie în linia dialogului activ pe care îl promovăm cu toţi interlocutorii europeni", a declarat Grindeanu, într-un comunicat.
Din delegaţia condusă de premierul Grindeanu fac parte ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi Marius Nica, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului.
Sursa video: Facebook