Premieră în România: Rețea-pilot de DIPLOMAȚIE CLIMATICĂ, lansată de MAE. Care vor fi principalele obiective
Ministrul de Externe a găzduit, marți, evenimentul de lansare a rețelei-pilot de diplomație climatică/verde a României, din care fac parte 18 misiuni diplomatice ale țării. Bogdan Aurescu a subliniat că inițiativa are loc în contextul în care efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai acute, ”putând submina stabilitatea și securitatea globală, prin impactul asupra securității umane.”
La eveniment au participat ministrul Mediului, Tánczos Barna, consilierul de stat pentru climă și sustenabilitate în cadrul Administrației Prezidențiale, Alexandra-Maria Bocșe, și mai mulți reprezentanți ai misiunilor străine acreditate la București și ai ambasadelor României parte a rețelei-pilot.
Cele 18 diplomații care fac parte din rețea sunt Reprezentanța permanentă a României la Bruxelles UE, Delegația României la Bruxelles NATO, Misiunile Permanente de la New York și de la Geneva, ambasadele României la Nairobi, Kuwait, Londra, Copenhaga, Roma, Berna, Stockholm, Haga, Viena, Paris, Varșovia, Oslo, Islamabad, Washington.
Bogdan Aurescu a subliniat rolul sine qua non al cooperării multilaterale ca soluție pragmatică în dosarul schimbărilor climatice.
”Schimbările climatice au devenit un multiplicator al amenințărilor: acestea riscă să submineze stabilitatea și securitatea globală din cauza consecințelor asupra securității umane, incluzând fenomene precum foametea la scară largă, accelerarea deșertificării, lipsa apei, migrația forțată, conflictele legate de resurse limitate, bolile. Se poate constata că cei care se confruntă cu riscuri extreme sunt și cei mai săraci, cu cele mai puține resurse și cea mai mică capacitate de a face față, deși au contribuit cel mai puțin la criză. Astfel, această fragilitate pune piedici limitării și adaptării la schimbările climatice și generează un cerc vicios de instabilitate”, a spus ministrul de Externe.
Cu privire la ralierea MAE la obiectivele de ordin climatic asumate la nivel național și internațional, Aurescu a precizat că „ne dorim ca prin această rețea să consolidăm expertiza diplomației române în domeniu, să facilităm dialogul între misiuni, precum și între acestea și autoritățile naționale relevante din statele de reședință. Este o rețea-pilot pentru că, pe termen lung, ne propunem ca toate misiunile României să facă parte din această rețea”.
Totodată, șeful diplomației române a exprimat aprecierea față de sprijinul acordat acestui proiect de către instituțiile relevante, în special Administrația Prezidențială și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru operaționalizarea acestui proiect, precum și ambasadele străine acreditate la București, potrivit comunicatului.
Aurescu a subliniat încadrarea demersului MAE în eforturile la nivel european și internațional în sprijinul diplomației climatice, amintind Concluziile Consiliului Afaceri Externe privind diplomația climatică și energetică (din ianuarie 2021), precum și abordarea acestei teme în cadrul celui mai recent Consiliu European desfășurat la 24 – 25 mai 2021, prioritățile din Pactul Verde European, obiectivele de dezvoltare durabilă și a celor din Acordul de la Paris. Totodată, a manifestat apreciere privind angajamentele asumate de o serie de state în perioada premergătoare a celei de-a 26-a Conferințe a Părților (COP 26) la Convenția-Cadru a ONU privind Schimbările Climatice, care urmează să aibă loc în luna noiembrie 2021, la Glasgow.
Ministrul de Externe a amintit că anul acesta se marchează cinci ani de la adoptarea Acordului de la Paris și a salutat revenirea Statelor Unite ale Americii în cadrul acestui instrument multilateral esențial pentru subiectul schimbărilor climatice. Totodată, a subliniat interesul părții americane pentru cooperarea transatlantică pe acest subiect, amintind participarea sa, alături de Trimisul Special al SUA pentru climă, John Kerry, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE dedicată schimbărilor climatice, desfășurată la numai două zile după preluarea mandatului de către președintele american Joseph Biden, se arată în comunicatul MAE.
Obiectivele rețelei de diplomație climatică:
- identificarea și implementarea proiectelor bilaterale, cu alte state, de interes comun și stimularea cooperării în ceea ce privește know-how-ul, tehnologia și alte subiecte de relevanță
- promovarea pe plan extern a priorităților și perspectivelor naționale cu privire la problemele legate de climă
- sprijinirea obiectivelor agreate la nivelul UE pentru forurile internaționale, în special a celor aferente Convenției-Cadru a ONU privind Schimbările Climatice
- susținerea punerii în aplicare a politicii naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare, în contextul în care componenta climatică a acesteia va înregistra o creștere progresivă.
Ministrul de Externe a reiterat ambiția de a extinde această rețea-pilot la toate misiunile României și a făcut un apel la propuneri inovative în cadrul acesteia.
Discursul integral al ministrului Bogdan Aurescu și al celorlalți participanți la eveniment poate fi citit AICI.