Premieră în bilanțul DIICOT: În 2015 au fost indisponibilizate sume și pe teritoriul altor țări
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) își prezintă, astăzi, bilanțul pe 2015. Pentru prima dată, gazda evenimentului este Daniel Horodniceanu, cel care a preluat șefia DIICOT după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupţie "Bica 1", privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro, potrivit Realitatea TV.
UPDATE 11, 30: Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, înainte de bilanțul DIICOT, că ceea ce se întâmplă la Autoritatea Națională pentru Cetățenie este ''scandalos", potrivit Agerpres.
"Am trimis un control la ANC și, pentru că am exportat în presă, veți afla azi concluziile care sunt dezastruoase, referitoare la activitatea ANC", a spus Raluca Prună.
Cinci șefi ai Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) și-au anunțat demisiile din funcții, printr-o scrisoare adresată ministrului Justiției.
UPDATE 11, 22: Daniel Horodniceanu a declarat, înainte de bilanțul DIICOT, că procurorii au indisponibilizat, în 2015, bunuri de peste 525 de milioane de lei și au întocmit 84 de rechizitorii în ceea ce privește crima organizată. Potrivit datelor prezentate, în 2015 — pentru prima oară, au fost indisponibilizate sume și pe teritoriul altor țări, notează Agerpres.
"Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale s-a cifrat, în 2015, la 525.868.000 lei", a spus Horodniceanu.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 26 octombrie 2015, decretul de numire a lui Daniel Horodniceanu în funcţia procuror-şef al DIICOT pe o perioadă de trei ani.
Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, potrivit Mediafax.
Alina Bica a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcţie.
DIICOT a fost înfiinţat în anul 2004, prin Legea nr. 508/2004, în scopul destructurării grupurilor infracţionale organizate, frontaliere şi transfrontaliere.