MENIU

Prăbușirea leului, de neoprit. Ce efecte are noul MAXIM ISTORIC la euro

Curs valutar îngheţat la euro în instanţă

Ziua și maximul istoric pentru euro în raport cu leul. Moneda euro a continuat să crească în raport cu leul și atinge, miercuri, un nou record istoric la cursul anunțat de BNR.

Moneda euro a continuat să crească în raport cu leul și atinge, miercuri, un nou record istoric la cursul anunțat de BNR.

Banca Națională a anunțat, miercuri, un curs în creștere cu 0,02% până la valoarea de 4,6830 lei/euro.

Este a cincea cădere a leului la minime istorice, în ultima săptămână.

Printre motivele care au dus la această evoluție a monedei naționale se numără absența bugetului pe 2019, Ordonanța cu "taxele pe lăcomie", instabilitatea fiscală, dar și retragerea investitorilor.

Leul s-a depreciat și mai rău în raport cu dolarul american, acesta fiind cotat la valoarea de 4,1063 lei. Dolarul este departe de un maximul istoric, de peste 4,3 lei.

Ce efecte în lanț atrage scumpirea monedei euro

Vestea este proastă în primul rând pentru românii cu credite în euro și salarii în lei. Aceștia trebuie să scoată mai mulți bani la plata ratelor, la fel ca și românii care stau în chirie și au negociat plata lunară în euro.

Majoritatea celor cu credite în euro din România au veniturile în lei şi atunci suportă şi inflaţia, alături de deprecierea leului. Potrivit datelor BNR din 2018, populaţia avea credite în valută echivalent a 39 miliarde lei.

Cresc și facturile plătite de români la operatorii de telefonie mobilă, costurile la utilități, dar și biletele de avion, calculate în euro și plătite în lei.

Deprecierea semnificativă a leului din ultima săptămână scumpeşte importurile şi poate antrena scăderea consumului şi diminuarea încasărilor bugetare din TVA şi accize.

Mai multe articole despre:
BNR curs valutar