Poziţia MAE faţă de demersurile Parlamentului de la Priştina de formare a unei armate
MAE a transmis, vineri, că regretă demersurile Parlamentului de la Priştina de formare a unei armate, în pofida mesajelor transmise de NATO şi UE, susţinând că astfel de demersuri au efecte negative asupra situaţiei din regiunea Balcanilor de Vest.
”Ministerul Afacerilor Externe regretă demersurile privind iniţierea procesului de tranziţie a Forţei de Securitate din Kosovo, în pofida mesajelor transmise de NATO şi UE. Astfel de demersuri au efecte negative asupra situaţiei din regiunea Balcanilor de Vest şi a parcursului euro-atlantic al acesteia. România subliniază rolul KFOR în menţinerea unui mediu sigur şi stabil în Kosovo. Toate eforturile trebuie concentrate asupra continuării dialogului Belgrad – Pristina şi a implementării celor convenite în acest cadru, cu evitarea declaraţiilor şi iniţiativelor care riscă să sporească tensiunile la nivel regional”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe remis MEDIAFAX.
Un consilier prezidenţial din Serbia a evocat vineri posibilitatea unei intervenţii militare sârbe în Kosovo, după decizia Parlamentului de la Priştina de formare a unei armate, dar Alianţa Nord-Atlantică a îndemnat ambele părţi să dea dovadă de reţinere.