"Poziția copilului" și "Love Building", pe primele locuri în box office-ul autohton al anului 2013
"Poziția copilului" de Călin Netzer, filmul care a adus României primul trofeu Ursul de Aur pentru lungmetraj, și debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină, "Love Building", s-au clasat pe primele două locuri ale box office-ului românesc în 2013
Clasarea filmului "Poziția copilului" pe primul loc în box office-ul autohton al lui 2013 nu a fost o surpriză, deoarece filmul care a avut încasări de 1.248.126 de lei și 117.809 spectatori a devenit pelicula autohtonă cu cel mai mare succes la public din ultimul deceniu, scrie Agerpres.
Distribuit de Parada Film, "Poziția copilului" a rulat în cinematografele românești de la 8 martie până pe 1 decembrie inclusiv. Filmul a început anul 2013 cu două trofee câștigate la festivalul Internațional de Film de la Berlin — Ursul de Aur și premiul criticii internaționale FIPRESCI. Cu un scenariu scris de Călin Netzer și Răzvan Rădulescu, "Poziția copilului" spune povestea relației dintre o mamă posesivă și fiul său într-un moment critic al vieții acestora. Rolurile principale sunt deținute de Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache. "Poziția copilului" a fost propunerea României la Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", dar filmul nu a fost inclus pe lista scurtă alcătuită anterior nominalizărilor la această distincție.
"Love Building", un proiect finanțat independent, care a inclus un grup mare de actori neprofesioniști, s-a clasat pe locul al doilea în box office-ul autohton, cu încasări de 422.602 lei și 26.739 de spectatori. Filmul, care îi prezintă în distribuție și pe Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță, spune povestea unei "tabere pentru adulți" unde cuplurile vin să își rezolve problemele din relații. Adus pe marile ecrane de MediaPro Distribution, filmul a rulat în sălile de cinema de la 13 septembrie până la finalul anului 2013.
Pe locul al treilea al box office-ului se regăsește un film horror — "Domnișoara Christina" de Alexandru Maftei, care a avut încasări de 278.459 de lei și 24.888 de spectatori. Distribuit de Abis Studio, filmul regizat de Maftei a rulat în cinematografele românești de la 1 noiembrie până la finalul lui 2013. Cu Maia Morgenstern, Tudor Aaron Istodor și Ioana Anastasia Anton, pelicula este inspirată din textul omonim al lui Mircea Eliade.
Locul al patrulea a fost ocupat tot de un film adaptat după un text literar — "Sunt o babă comunistă" realizat de Stere Gulea după romanul lui Dan Lungu. Cu Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu în distribuție, filmul spune povestea unei mame crescute în comunism care decide să se sacrifice pentru fiica sa. Filmul a fost adus pe marile ecrane românești de MediaPro Distribution și a avut premiera la o dată simbolică din punct de vedere istoric — 23 august — și a rulat până la finalul anului. "Sunt o babă comunistă" a avut încasări de 204.679 de lei și 14.938 de spectatori.
Top 5 al celor mai de succes filme românești din 2013 este completat de "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" de Toma Enache, titlu ce a avut încasări de 194.572 de lei și 12.972 de spectatori. Filmul a fost distribuit de MediaPro Distribution și a rulat în cinematografe de pe 25 octombrie până pe 8 decembrie.
Primul film realizat în limba aromână, "Nu sunt faimos, dar sunt aromân" ("Nu hiu faimos ama hiu armân"), spune povestea romantică a lui Toni Caramușat, un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său. Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlnește cu fete din întreaga lume, cu speranța că soarta îi va scoate în cale adevărul și femeia la care visează.