POVESTEA ȘOCANTĂ a românului mort de cancer într-un penitenciar din Italia: medicii l-au tratat doar cu calmante
Un tribunal din Italia nu a găsit pe nimeni vinovat de moartea de cancer a unui deținut. Este vorba de Ioan Gal, un bărbat condamnat la un an și nouă luni pentru o tentativă de furt. Medicii din penitenciar nu l-au consultat amănunțit și i-au oferit calmante din când în când. Românul și-a ispășit pedeapsa până la ultima zi, dar nu a putut să revină la o viața normală. El a murit la câteva luni după ce a fost eliberare.
Ioan Gal a fost un român de 51 de ani care a murit de o formă gravă de cancer în 2016. Condamnat în Italia pentru un an și 9 luni pentru o tentativă de furt, acesta a început să se simtă tot mai rău după primele luni de la încarcerare.
Starea lui se înrăutățea de la o zi la alta: nu își putea mișca brațul, mergea cu dificultate și nici nu reușea să doarmă sau să mănânce. Singura alinare au fost calmantele, dar și pe acelea le-a primit doar când au considerat medicii închisorii.
Câțiva deținuți au decis să îl ajute când l-au văzut cât de rău îi este. I-au dat să mănânce, i-au spălat hainele și l-au cărat pe brațe. A depus o plângere împotriva medicilor din penitenciar și cerea să fie tratat corespunzător. Dar administrația închisorii i-a dat un gardian care să îl ajute.
În tot acest timp, cancerul i-a distrus organismul. Ioan a slăbit 20 de kilograme și implora pentru un control de specialitate, dar niciun medic din penitenciarul din Italia nu a mers mai departe.
Românul nu a avut o viață normală după ce a fost eliberat. Bărbatul a căzut la pământ în primele zile de libertate. Acesta a ajuns să aibă doar 40 de kilograme și, timp de câteva săptămâni, a fost internat pentru o serie de analize.
În vara anului 2016, românul a luat legătura cu jurnaliștii italieni care i-au publicat povestea. Bărbatul a mers în instanță și a vrut să facă dreptate pentru ceilalți deținuți bolnavi care sunt ignorați de medici.
Însă Tribunalul provincial din Biella a închis dosarul în care patru medici erau acuzați de ucidere din culpă. Judecătorul a stabilit că fapta nu există și nimeni nu este vinovat că nu i-a fost diagnosticată și tratată boala, chiar dacă românul urla de durere în celulă.