MENIU

Povestea FABULOASĂ a româncei care a murit SĂRĂCĂ, dar cu UN MILION de dolari în bancă

Femeia a ales să trăiască în mizerie

Iolanda Teitler a murit fără să cheltuiască nimic din cei 650.000 de dolari din contul personal. Nici dobânda nu şi-a ridicat-o. Iolanda Teitler n-a avut moştenitori şi toate rudele au emigrat demult, pierzându-şi urma. Femeia a ales să trăiască în mizerie.

Iolanda Teitler a vândut în 2005, un teren în centrul Iaşului, alegându-se cu o avere, de care însă nu s-a atins. A continuat să trăiască în sărăcie. Comunitatea Evreiească a îngropat-o, cheltuind doar 100 de lei. Depozitul şi casa ar putea ajunge în proprietatea statului. În ultimii ani de viaţă, Iolanda Teitler putea face de cinci ori turul lumii şi putea trăi în lux, sau putea dona banii săracilor sau copiilor cu boli grave, scrie 7est.ro.
 
Bâtrâna Iolanda Teitler a murit în mizerie lăsând în urmă circa 1 milion de dolari neatinşi. A făcut una dintre cele mai spectaculoase tranzacţii din Iaşi în anii boom-ului imobiliar, vânzând 1.000 mp la Fundaţie pe 650.000 de dolari.

Nu s-a dus să-şi ridice nici măcar dobânda, timp de 6 ani adunându-se peste 200.000 de dolari. "Primea 8.000 de lei lunar, la fiecare două luni îşi putea cumpăra o maşină", spun cei de la banca la care avea depozitul.

A trăit în mizerie până în ultima clipă şi cunoscuţii din comunitatea evreiească spun că în ultimii 20 de ani nu mai gândea limpede, neavând discernământ. Cerşea câte un covrig de la cei cu care se întâlnea şi îl suna pe liderul PDL Gabriel Surdu, care intermediase tranzacţia din 2005, să-i dea bani ca să-şi încarce cartela telefonică.

Iolanda Teitler era doar o fetiţă în timpul Holocaustului când, povestea ea, a făcut parte, alături de bunicul său, bogatul evreu Simon Himelbrand, din convoiul morţii. În arhiva electronică a Autorităţii pentru Comemorarea Victimelor şi Eroilor Holocaustului din Israel este menţionat numele unui anume Simon Himelbrand, din Iaşi, mort în 1940. Bunicul său deţinea, la acea vreme, un conac boieresc la Fundaţie, amplasat pe terenul pe care mai târziu s-a făcut Piaţa Dimitrov, dar şi casa de pe strada Sfântul Sava, în care a trăit bătrâna până la moarte.

În 1951, autorităţile comuniste au confiscat toată averea familiei Himelbrand şi i-au îngrămădit pe toţi membrii familiei într-o casă.

Citeşte tot pe 7est.ro.