Povestea dramatică a femeii afgane care a "ÎNDRĂZNIT" să-și îndeplinească visul de a munci. Prețul SCUMP pe care l-a plătit Khatera pentru libertate
Captivi în propria realitate, uităm că, în lumea asta mare, există în continuare societăți extrem de conservatoare, în care drepturile femeilor sunt limitate și îngrădite de norme și reguli nescrise, mergându-se până într-acolo încât propria viață le este pusă în pericol. Khatera, o femeie afgană în vârstă de 33 de ani, ascunde o poveste tulburătoare - într-o secundă, a pierdut ce a avut mai de preț: vederea și visul din copilărie de a avea un loc de muncă în libertate.
Ultimul lucru pe care l-a văzut Khatera au fost cei trei bărbați aflați pe o motocicletă, care au atacat-o imediat după ce și-a părăsit slujba la o secție de poliție din provincia Ghazni (Afganistan), împușcând-o și înjunghiind-o cu un cuțit în ochi.
Când s-a trezit la spital, totul era întunecat. „I-am întrebat pe medici de ce nu văd nimic. Mi-au spus că ochii mei sunt încă bandajați din cauza rănilor. Dar, în acel moment, mi-am dat seama că am rămas fără vedere”, povestește femeia, pentru Reuters.
Atât femeia, cât și autoritățile locale cred că la baza acestui incident ar fi stat militanții talibani, care neagă însă orice fel de implicare. Se pare însă că agresorii au acționat în urma unui pont dat chiar de tatăl acesteia, care s-ar fi opus vehement ca femeia să lucreze în afara casei.
Pentru Khatera, atacul nu a însemnat doar pierderea vederii, ci și pierderea unui vis din copilărie pe care se luptase să-l înfăptuiască: să aibă o carieră independentă.
Incidentul care a lăsat-o fără vedere și cu un vis spulberat este cu atât mai trist dacă ne gândim că femeia se alăturase poliției Ghazni ca ofițer în departamentul de Criminalitate, în urmă cu doar câteva luni.
„Mi-aș fi dorit să fi servit în poliție cel puțin un an. Dacă mi s-ar fi întâmplat asta după aceea, ar fi fost mai puțin dureros. S-a întâmplat prea curând ... Am ajuns să lucrez și să-mi trăiesc visul doar trei luni”, a spus ea.
Atacul asupra Khaterei indică o tendință în creștere, spun activiștii pentru drepturile omului, a unei reacții intense și adesea violente împotriva femeilor care ajung să se angajeze, în special în roluri publice.
Aceștia cred că tragicul incident s-a produs pe fondul unui amestec de norme sociale afgane conservatoare și îndrăznelii talibane care câștigă tot mai multă inflență ca urmare a retragerii trupelor SUA din țară, fapt ce a dus la o escaladare a conflicltelor existente.
Ipoteză pare cu atât mai plauzibilă, cu cât știm deja că talibanii negociază în prezent la Doha, Qatar, cu guvernul afgan pentru a încheia un acord de pace din care mulți se așteaptă ca aceștia să revină în mod oficial la putere. Progresul este lent și, în tot acest timp, s-a remarcat o creștere a numărului de lupte și atacuri împotriva oficialilor și a femeilor de pe tot cuprinsul țării, care au curajul să iasă din anonimat .
În ultimele luni, talibanii au spus că vor respecta drepturile femeilor în temeiul legii Sharia, dar multe femei educate au îndoieli în această privință. De altfel, grupul insurgenților s-a opus unei reforme judiciare ce presupunea să fie adăugat numele mamei la cărțile de identitate, aceasta fiind una dintre primele poziții concrete cu privire la drepturile femeilor în timp ce se angajează în procesul de pace.
„Deși situația femeilor afgane în rolurile publice (care să ocupe funcții publice - n.r) a fost întotdeauna periculoasă, recenta creștere a violenței din întreaga țară a înrăutățit lucrurile”, a declarat Samira Hamidi, militantul Amnesty International în Afganistan. „Marile progrese făcute de peste un deceniu cu privire la drepturile femeilor în Afganistan nu trebuie să devină o victimă a vreunui acord de pace cu talibanii”, a menționat aceasta.
Visul copilăriei, spulberat într-o clipă
Visul tinerei Khatera încă din copilărie era să lucreze în afara casei și, după ani de încercări fără niciun rezultat de a-l convinge pe tatăl ei, a reușit în cele din urmă să găsească sprijin din partea soțului ei. Chiar și în ciuda acestui fapt, tatăl nu s-a conformat. Din contră, spune femeia: „De multe ori, când mergeam la serviciu, l-am văzut pe tatăl meu urmărindu-mă... a început să ia legătura cu talibanii din zona din apropiere și le-a cerut să mă împiedice să merg la slujbă”.
Mai mult decât atât, femeia susține că tatăl său le-ar fi furnizat talibanilor o copie a cărții sale de identitate pentru a dovedi că lucra la poliție și că el a sunat-o pe tot parcursul zilei în care a fost atacată, cerându-i locația (în care se afla biroul de poliție în care lucra -n.r.).
Purtătorul de cuvânt al poliției din Ghazni a confirmat că talibanii se află în spatele atacului, precizând că tatăl ei a fost luat în custodie.
Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea este conștientă de caz, dar că este vorba de o problemă de familie și că nu sunt implicați.
Khatera și familia ei, inclusiv cei cinci copii, se ascund acum în Kabul, unde își revine după tragicul incident și plânge în tăcere pentru vederea și cariera pe care le-a pierdut.
În tot acest timp, se luptă cu insomniile, sare ca arsă ori de câte ori aude o motocicletă, fiind chiar nevoită să întrerupă contactul cu familia, inclusiv cu mama ei, care o învinovățește pentru arestarea tatălui său.
Femeia speră cu disperare că un doctor de peste mări ar putea cumva să-i refacă parțial vederea. „Dacă este posibil să îmi revină vederea, îmi voi relua slujba și voi lucre din nou în poliție”, a spus ea, adăugând, în parte, că are nevoie de un venit pentru a evita sărăcia. „Dar principalul motiv este pasiunea mea de a avea un job în afara casei.”