MENIU

Povestea cumplită a adolescentului de 16 ani care s-a sinucis la Vulcan - Suferința mută după ce a fost abandonat 10 ani în „grija statului”

Detalii cutremurătoare ies la iveală în legătură cu chinurile și abuzurile prin care, încă, trec, copiii instituționalizați în România, din cauza neimplicării statului în protecția și îngrijirea lor. Un nou caz la Direcția Copilului Hunedoara. Povestea cumplită a adolescentului de 16 ani care s-a aruncat de la etaj în urmă cu câteva zile ar putea trece neobservată, dacă nu s-ar cunoaște etapele prin care a trecut „în grija statului” până să ajungă să recurgă la gestul final: sinuciderea.

 
Ies la iveală noi detalii despre adolescentul de 16 ani din Hunedoara care a renunțat să mai trăiască aruncându-se în gol de pe un bloc din Vulcan, județul Hunedoara. 

Băiatul care s-a aruncat de pe un bloc cu 8 etaje din Vulcan a trimis înainte un SMS, scrie Cronica Văii Jiului. Acesta a decis să iasă singur să se plimbe în parc, pe 19 iulie, deși colegii lui cu care locuia în apartamentul familial erau însoțiți de institutor. Ei sunt cei care au văzut salvarea și poliția și l-au găsit căzut de pe bloc. Era instituționalizat și, cel mai probabil, problemele personale l-au îndemnat la gestul fatal. Potrivit ultimelor informații, DGASPC a deschis propria anchetă. Iar poliţiştii au anunțat atunci că efectuează cercetări cu privire la cauzele producerii acestui eveniment şi luarea măsurilor legale ce se impun.

Tânărul nu a ridicat niciodată probleme, era elev la o școală profesională și nimeni nu se aștepta la un astfel de gest din partea lui. 

Cazul copilului instituționalizat care s-a sinucis la DGASPC Hunedoara a fost făcut public de Vișinel Bălan în urma unei sesizări primite prin intermediul avertizorului în interes public Noni Iordache și paginii Copiii Statului Eșuat. Vișinel Bălan a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții, funcție din care a demisionat după un an de zile.

Un apel la 112 anunța faptul că miercuri seara, pe 19 iulie, un adolescent de 16 ani s-a aruncat de pe un bloc cu 8 etaje, din Vulcan. A ajuns la spital, dar, în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai trăit. Se pare că tânărul își dorea mult să ajungă la mama lui, care îl abandonase. Acesta a lăsat și un SMS ce pare de mulțumire pentru institutorii lui, mai scrie presa locală.

 

 
Deși a fost preluat urgent  şi transportat de către un echipaj medical la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, acesta a murit la scurt timp. În momentul ajungerii la Compartimentul de Primiri Urgențe Vulcan, pacientul a intrat în stop cardio-respirator.

„Cu toate manevrele de resuscitare efectuate mai bine de 30 de minute de către colegii din UPU, ambulanță și SMURD, pacientul a fost declarat decedat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, medicul Călin Dumitrescu.

”La data de 19 iulie 2023, ora 17:21, un minor în vârstă de 16 ani din municipiul Vulcan, în timp ce se afla la etajul 8 al unui bloc situat pe strada Dafinel Duinea din municipiul Vulcan, în  condiţii ce vor fi stabilite ulterior, a căzut de la etajul 8 al blocului”, a transmis inițial IPJ Hunedoara.

 

Dezvăluiri teribile despre tănărul care s-a sinucis după 10 ani în sistemul instituționalizat, abandonat de propria mamă

 
„Tânărul a fost insituționalizat în urmă cu 10 ani de propria mamă, care l-a lăsat în grija statului la vârsta de doar 6 ani pentru că nu se putea ocupa de el! Din cauza relației tensionate cu mama, tânărul a dezvoltat probleme afective care l-au dus într-un final la gestul fatal.
 
Un apel la 112 anunța faptul că miercuri seara, un adolescent de 16 ani s-a aruncat de pe un bloc cu 8 etaje, din Vulcan. A ajuns la spital, dar, în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai trăit. Direcția de Protecție a Copilului face propria anchetă, dar se pare că tânărul își dorea mult să ajungă la mama lui, care îl abandonase. A lăsat și un SMS ce pare de mulțumire pentru institutorii lui. Colegii cu care locuia în apartamentul familial au realizat ce se întâmplă abia când au văzut salvările și poliția.
 
În jurul orei 17,40, instructorul de educație s-a întors, împreună cu ceilalți copii din apartament, iar pe drum au sesizat evenimentul, fiind poliție, salvare, la bloc. Nu a lăsat niciun bilet, dar a trimis un mesaj, înainte de a se arunca, unui instructor de educație, în care îi scria: Vă iubesc și vă mulțumesc că ați avut grijă de mine”. Cred că diferența este foarte mică între acel mesaj, instructorul de educație fiind în concediu medical și cred că organele de cercetare penală vor vedea asta. De când a dat mesajul, până a recurs la acest gest, este foarte mică. Deși, suntem triști și putem spune că nu am avut niciodată un eveniment de acest gen, oarecum acest mesaj de mulțumire face să arate că am făcut multe lucruri pentru el, declară Cristina Chirilă, purtător de cuvânt DGASPC Hunedoara”, susțin cei de la Copiii Statului Eșuat.
 

Cumplita suferință mută după ce a fost abandonat de mamă în grija statului

„Tânărul de 16 ani se afla în plasament de 10 ani.
 
„Minorul provine dintr-o relație întâmplătoare a mamei. Are paternitatea nerecunoscută și beneficiază de măsură de protecție din anul 2013, când mama a cerut instituirea unei măsuri de protecție pentru fiul său, motivând că nu se poate ocupa de îngrijirea acestuia. Legat de familie, prezenta un blocaj afectiv, conflicte afective mai vechi, datorate relației tensionate cu mama sa. În ultima perioadă nu a mai fost vizitat de mamă și nici nu a mai mers în familia ei, pe perioada vacanțelor școlare sau la final de săptămână, așa cum o fac ceilalți beneficiari de măsură de protecție”, potrivit Cristinei Chirilă, purtător de cuvânt DGASPC Hunedoara.
 
 
 
NU ESTE SINGURUL CAZ în care copiii nu sunt protejați în cadrul sistemului de stat, care poartă responsabilitatea pentru tot ce li se întâmplă. Mărturie stau cazurile revoltătoare despre copiii violați și torturați în centrele de plasament din Alexandria și în mai multe localități din județul Teleorman. 
 

SE ȘTIA de copiii bătuți, violați în centre sociale - Noni Iordache face dezvăluiri terifiante - Cum se apără prefectul și șeful CJ Teleorman

 

Noi informații au apărut în ultima săptămână despre copiii abuzați în centrele de plasament din Teleorman. Autoritățile au ignorat numeroasele sesizări făcute chiar de un angajat al DGASPC Teleorman și aruncă vina de la una la alta, relatează Realitatea PLUS. Avertizorul în interes public Noni Iordache a făcut dezvăluiri despre dramele prin care trec acești copii.

Noi mărturii din centrele de plasament din Teleorman! Cum sunt pedepsiți copiii

În acest timp, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Elena Tudor, a recunoscut, în exclusivitate la Realitatea PLUS, la România Suverană, cu Alexandra Păcuraru, că a aflat în luna februarie acest an despre cazurile dramatice de abuzuri din centrele sociale din Teleorman.

Iar avertizorul în interes public Noni Iordache a lansat mai multe acuzații la adresa conducerii de la Autoritatea Copilului legată de reacția întârziată și insuficientă în privința cazurilor de copii bătuți, violați din centrele sociale din Teleorman.

 

Șefa Autorității Copilului, reacție după cazurile cutremurătoare ale minorilor TERORIZAȚI în centrele din Teleorman - De ce a trimis control după 4 luni

 

În decursul mai multor ani, unul dintre educatorii de la orfelinatul din Alexandria, Florian Lincan, a abuzat copiii pe care îi supraveghea, potrivit procurorilor. Noni Iordache a precizat la Realitatea PLUS că mai sunt patru. Lincan a fost angajat în funcția de supraveghetor de noapte în urmă cu 20 de ani, din 2003. Ani la rând, Lincan a supus mai mulți minori dintr-un centru DGASPC Teleorman - din Roșiorii de Vede - la tratamente greu de descris, se arată în notele procurorilor.

Minorii au fost de multe ori bătuți cu bestialitate, drogați și violați de educatorul care trebuia să aibă grijă de ei. În anul 2016, 9 copii au fost sedați și au existat suspiciuni la adresa aceluiași educator.

Copii violați, bătuți și drogați într-un centru de plasament din Teleorman. Autoritățile au fost sesizate de ani de zile

Doi dintre ei au fost duși de urgență la București, deoarece prezentau o formă de comă. Cei care au sesizat problema ar fi fost angajații de la Protecția Copilului Teleorman, însă autoritățile au mușamalizat totul. Echipa Realitatea PLUS a descins alături de echipele de control, conduse chiar de prefectul județului Teleorman. Inspectorii s-au izbit de atitudinea radicală a actualului director interimar, numit în funcție fără concurs și care nu are habar câți salariați coordonează.

 

Mărturii cutremurătoare ale unor minori supuși TERORII în centrele din Teleorman: „Ne dădeau pantalonii jos. Eram ținuți de ceilalți”

 

Doi dintre tinerii care au fost abuzați în aceste centre din Teleorman au avut curajul de a vorbi și de a mărturisi teroarea prin care au trecut. Poveștile lor dezvăluie o imagine șocantă a condițiilor deplorabile și a abuzurilor inumane la care au fost supuși copiii vulnerabili.

Unul dintre acești tineri a povestit experiența lui traumatică într-unul dintre centrele DGASPC Teleorman. El a vorbit despre violența fizică la care era supus el și colegii săi, mai ales cei mai mici dintre ei, de către unul dintre angajați, precum și despre abuzurile sexuale la care copiii au fost supuși de către adultul responsabil de îngrijirea lor.

 

 Noi mărturii din centrele de plasament din Teleorman! Cum sunt pedepsiți copiii