MENIU

Pot contribui pachetele private de prevenire la îmbunătățirea stării de sănătate a populației?

România este codașa Europei la atenția pe care o acordă domeniului sănătății, cu unul dintre cele mai mici procente din PIB alocate în această direcție. Subfinanțarea din sistemul public îngrădește accesul populației la asistență medicală de calitate, rezultând într-o prevalență ridicată a afecțiunilor cardiace și cancerigene, și într-un număr semnificativ de decese provocate de aceste boli. Într-o țară cu statistici îngrijorătoare, o parte a populației se îndreaptă către sectorul privat, apelând la pachete de prevenire, cu precădere prin intermediul angajatorilor, pentru a se îngriji de propria sănătate.

1,5 milioane de români dețin în momentul de față un pachet privat de prevenire, din totalul de 4,3 milioane de angajați înregistrați în România, iar estimările principalilor jucători de pe piață indică faptul că numărul lor va ajunge la 2 milioane (deci aproape jumătate din numărul de angajați), în următorii 2 ani.

Un pachet de prevenire oferă pacientului acces nelimitat la specialiști din toate domeniile, la analize de laborator și la aparatură de ultimă generație. În funcție de tipul de abonament, aceste servicii sunt fie incluse în pachet, fie beneficiază de reduceri de costuri. Astfel, existența unui abonament îi încurajează pe pacienți să acceseze serviciile medicale, nu doar în cazul unei necesități medicale, ci și pentru consultații de rutină și analize anuale.

Rețelele private de sănătate evidențiază faptul că simpla deținere a unui abonament medical îi încurajează pe posesori să folosească acest serviciu. Datele indică faptul că 61% dintre cei care au apelat exclusiv la sistemul de sănătate privat dețineau un pachet de prevenire. Prin urmare, posesorii de abonamente medicale au apelat mai des decât cei neabonați la controale și analize medicale de rutină. Asta în timp ce statisticile arată că 31% din populația României nu a fost deloc la doctor în ultimul an.

Abonați la sănătate

Abonamentele medicale private facilitează astfel calea pacienților către servicii medicale de calitate, esențiale pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Printre beneficiile deținerii unui abonament de sănătate se numără accesul direct la serviciul medical, fără timp de așteptare și fără intermediari. În condițiile dezvoltării actuale a sectorului privat, pacienții au la dispoziție o rețea extinsă de clinici, laboratoare și spitale, dotate cu aparatură de ultimă generație.

Totodată, atât pacientul, cât și medicii au acces la un dosar medical electronic, complet securizat: un istoric medical al fiecarui pacient, cu lista completă de investigaţii, consultaţii şi analize efectuate de acesta. Astfel, personalul medical dispune, în timp real, de toate informațiile necesare care, împreună cu expertiza lor, le permit să diagnosticheze și să recomande cea mai bună cale de tratament.

Accesul nemijlocit la specialiști care cunosc profilul medical al pacientului se traduce, pe termen lung, într-o stare de sănătate mai bună și în creșterea șanselor de a depista din timp eventuale probleme. Aici intră în joc și campaniile de prevenire desfășurate în rândul pacienților clinicilor private, în special în rândul populației tinere, active, care deține abonamente medicale la aceste clinici. Aceste campanii stimulează accesul la servicii medicale și conștientizarea importanței prevenirii.

Pe termen lung, comportamentele preventive se traduc într-o stare de sănătate mai bună la nivelul populației active. Astfel, abonamentul medical reprezintă o investiție în sănătate. Toată lumea beneficiază de pe urma acestui serviciu. Pe de o parte, avem pacienţii şi angajatorul. Primii se bucură de o calitate a vieții mai bună, ceea ce înseamnă productivitate ridicată pentru angajatori. Pe de altă parte, regăsim statul, pentru care sănătatea populației se traduce în economisire, precum și încasări mai bune la bugetul de stat.

Rețelele private arată că, prin felul în care sunt gândite pachetele de prevenire, acestea reușesc să răspundă nevoilor pacienților, oferindu-le transparență în ceea ce privește costurile și redefinind experiența serviciului de sănătate astfel încât să-i încurajeze să folosească serviciile, nu doar pentru urgențe, dar și preventiv.

Mai multe articole despre:
sănătate