MENIU

Posturi vacante la discreție în Parlament! Deputații au votat excepția, deși Guvernul a blocat angajările la stat

Posturi vacante la discreție în Parlament! Deputații au votat excepția, deși Guvernul a blocat angajările la stat

Este liber la angajări pe posturile vacante sau temporar vacante din cele două Camere ale Parlamentului, Administrația Prezidențială, ministere și alte instituții publice. Aleșii din Parlamentul României au dorit o excepție la angajările bugetarilor blocate de Guvern și au votat-o. 

Deputații au votat, marți, organizarea de concursuri pentru angajări în instituțiile publice chiar dacă ocuparea posturilor vacante de la stat a fost suspendată până la sfârșitul anului. Este vorba de ordonanţa de urgenţă 80/2022 care prevede suspendarea ocupării funcţiilor publice vacante până la sfârşitul lui 2022.

Votul a fost masiv pentru organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul serviciilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Camera Deputaţilor este for decizional în traseul legislativ al proiectului.

Potrivit votului electronic prezentat pe site-ul Camerei Deputaților, 241 dintre cei 274 de deputați prezenți au votat pentru, 2 voturi au fost contra, iar 31 s-au abținut. 

PSD, PNL, UDMR, Minoritățile naționale, alături de USR (cu excepția unei abțineri) au votat, în bloc, pentru reluarea angajărilor în Parlament prevăzută în amendamentul introdus la Cameră. Voturi pentru au venit și de la 8 deputați neafililați. 

Optiune:TotalPSDPNLUSRAURUDMRMinoNeafil.
- Prezenti:274100634017171423
- Pentru (DA):2411006339-17148
- Contra (NU):2--1---1
- Abtineri (AB):31---17--14
- Nu au votat (-):0-------

Voturile contra reluării angajărilor la stat au fost date de Claudiu Năsui, de la USR, și de Alin Grosaru, deputat neafiliat în prezent.

Printre cei care s-au abținut de la vot au fost deputații AUR și 14 deputați neafiliați, printre care Violeta Alexandru, de la Forța Dreptei, sau Dumitru Coarnă, fost membru PSD.

Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administraţia publică a fost suspendată pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la jumătatea lunii iunie acest an.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.80/2022 prin care se reglementează suspendarea ocupării, prin examen sau concurs, în perioada 1 iulie 2022 – 31 decembrie 2022, a posturilor aferente funcţiilor publice vacante şi temporar vacante în sectorul bugetar.

Deși trebuia să fie doar o formalitate adoptarea în Parlament, OUG de suspendare a angajărilor la stat, votată de senatori, a fost modificată total de către deputați. 

Ordonanţa instituie unele excepţii de la această suspendare pentru posturile unice din instituţiile şi autorităţile publice.

Totodată, cu titlu de excepţie, în cazuri temeinic justificate, se preconizează aprobarea organizării de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.

Deputaţii au introdus un amendament potrivit căruia, prin excepţie, „se pot organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul serviciilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, indiferent de data vacantării acestora, cu justificarea necesităţii şi încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, prin memorandum aprobat de Biroul permanent al fiecărei Camere a Parlamentului”.

„Prin excepţie (…), în cadrul instituţiilor şi/sau autorităţilor publice poate fi încadrat personal cu contract individual de muncă pe durată determinată, pe posturi în afara organigramei, prin act administrativ al conducătorului instituţiei, în conformitate cu dispoziţiile art.16 alin.(10) – (106) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, mai prevede amendamentul.

Deputaţii au introdus şi un alt amendament care vizează reglementarea salarizării categoriei de personal didactic educator – puericultor, ţinând cont de preluarea creşelor în sistemul naţional de învăţământ.

„Salariile de bază de la nr. crt. 1-8 şi 17-21 se aplică şi funcţiei didactice de educator-puericultor, conform studiilor absolvite. Diferenţierea salariilor de bază în funcţie de studiile absolvite se stabileşte prin ordin al ministrului Educaţiei, cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate învăţământ preuniversitar”, potrivit textului adoptat de deputați.