Ponta: Strategia de restructurare a TVR este susţinută de Guvern
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că directorul interimar al TVR, Stelian Tănase, are sprijinul gurpurilor parlamentare ale PSD, iar strategia de restructurare a televiziunii publice este susţinută de Guvern, arătând că soluţia de a închide pur şi simplu televiziunea nu este aplicabilă.
Ponta a spus că a discutat cu Stelian Tănase în calitate de şef al Guvernului şi şef de partid care este strategia acestuia de salvare a televiziunii publice, aflată "într-un moment extrem de grav".
"Grav este faptul că, în ultimii ani, s-au acumulat vreo 800 milioane datorii şi trebuie salvată activitatea televiziunii publice", a adăugat Ponta.
El a mai spus că strategia pentru televiziunea publică va fi stabilită de către preşedintele director general şi de Consiliul de Administraţie care va fi votat de Parlament marţea viitoare şi că l-a asigurat pe Stelian Tănase de sprijinul gurpurilor parlamentare PSD şi de susţinerea Guvernului privind strategia pentru TVR.
"Strategia pentru televiziunea publică va fi stabilită de către preşedintele director general, domnul Tănase, de membrii Consiliului de administraţie, care vor fi votaţi probabil marţea viitoare şi de comisiile de specialitate din Parlament. Eu l-am asigurat pe domnia sa şi îi voi asigura şi pe membrii care vor fi votaţi de Parlament de sprijinul Guvernului pentru această strategie. Dar nu e treaba mea, ca prim ministru, nu eu stabilesc strategia TVR, este vorba şi de responsabilitatea celor care vor fi votaţi de Parlament săptămâna viitoare. Strict legat de continuarea activităţii domnului Tănase, da, are sprijinul grupurilor noastre parlamnetare, aşa cum l-a avut şi în decembrie când a fost propus de PNL şi e bine să aibă un sprijin politic cât mai larg, dacă nu unanim", a afirmat Ponta.
Întrebat în legătură cu posibilitatea intrării în insolvenţă a TVR, Ponta a spus că aşteaptă propunerile Consiliului de Administraţie al TVR, dar că nu este o soluţie închiderea televiziunii publice.
"Ceea ce pot să vă confirm este faptul că soluţia de a închide pur şi simplu televiziunea publică nu cred că este o soluţie aplicabilă. Până la urmă, este prevăzut în Constituţie dreptul la informare şi serviciul public de televiziune şi radioul trebuie să rămână", a adăugat premierul.
El a mai arătat că o soluţie pe termen lung ar fi fuziunea radioului cu televiziunea publică, dar acest lucru se va putea întâmpla abia peste un an, având în vedere că, în acest moment, radioul este pe plus, iar televiziunea este pe minus.
"Soluţia corectă aplicată în cele mai multe ţări europene este fuziunea între radio şi televiziune, este o soluţie pe care, probabil, o vom aplica anul viitor, pentru că acum radioul este pe plus, nu mult, televiziunea este foarte mult pe minus şi dacă le-am uni nu am face altceva decât să băgăm şi radioul în faliment", a explicat Ponta.
Întrebat dacă susţine majorarea taxei TV, Ponta a spus că nu o susţine nici în perioada în care este la putere şi că aceasta trebuie eliminată după fuziunea radioului şi televiziunii publice.
"După ce avem tot sistemul digital, televiziunea şi radioul public după ce se vor reuni, trebuie să beneficieze de un sprijin de la bugetul public, aşa cum se întâmplă în Europa, dar eu cred că obligativitatea pentru toţi oamenii să plătească o taxă e depăşită", a adăugat Ponta.