Polițist din Hunedoara, cercetat de DNA. Obliga oamenii să depună cereri de plată APIA, bani pe care îi lua el
Inculpatul ar fi determinat mai multe persoane fizice să depună, în nume propriu, la Agenția de Plăţi şi Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) Hunedoara mai multe cereri unice de plată, la care ar fi fost atașate documente false. Procurorii spun că beneficiarul sumelor era chiar polițistul.
Un comisar de Poliţie din Simeria, judeţul Hunedoara, este cercetat de DNA sub control judiciar după ce ar fi determinat mai multe persoane să depună cereri de plată la APIA pe baza unor documente false. Poliţistul ar fi fost beneficiarul real al acestor plăţi, prejudiciul fiind de aproape 500.000 de euro. În plus, el ar fi făcut comerţ cu animale şi produse, încălcând interdicţiile, şi nu a trecut în declaraţia de avere maşini cumparate pe numele altor persoane, dar pe care le folosea.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 26 septembrie, faţă de George-Alexandru Zeriu, la data faptelor comisar de poliţie, cu aviz de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei oraşului Simeria, judeţul Hunedoara, pentru instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinere de fonduri europene (21 de acte materiale), complicitate la instigare la fals intelectual, în formă continuată (17 acte materiale), instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, fals în declaraţii, în formă continuată (şase acte materiale).
”În perioada 2019-2023, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane fizice să depună, în nume propriu, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Judeţean Hunedoara şi Centrul Local Brad mai multe cereri unice de plată, la care ar fi fost ataşate documente false, potrivit cărora persoanele fizice respective utilizau diferite suprafeţe de teren şi deţineau animale, iar unele dintre aceste persoane nu îndeplineau calitatea de fermier, primind pentru acest lucru subvenţii. În fapt, inculpatul Zeriu George-Alexandru ar fi fost beneficiarul real al plăţilor A.P.I.A., având ca rezultat producerea unui prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare totală de 2.462.495 lei (aprox. 493.000 euro)”, a transmis, luni, DNA, într-un comunicat de presă.
În acelaşi timp, el ar fi ajutat persoanele în numele cărora erau depuse cererile pentru plăţile A.P.I.A. să obţină adeverinţe din care să rezulte că terenurile sunt utilizate de ele, deşi contractele de arendare au fost încheiate de inculpat, dar pe numele altor persoane.
Totodată, în perioada 2017-2024, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, George-Alexandru Zeriu, cu încălcarea interdicţiilor legale, ar fi efectuat, direct, activităţi de comerţ cu animale şi produse, folosindu-se de abatorul unei societăţi comerciale pe care o administra în fapt.
În plus, în perioada 2019-2024, în cadrul declaraţiilor anuale de avere şi interese, el nu a menţinat o serie de bunuri mobile achiziţionate pe numele altor persoane, dar utilizate de acesta (autoutilitară Toyota Hilux, autoturism Porsche Cayenne, autoutilitara Mercedes Benz Vito, autoutilitara Ford Transit, autoturism Audi A5).
Pe timpul cât se află sub control judiciar, George-Alexandru Zeriu trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite profesia de poliţist.
Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. De asemenea, lui i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alţi suspecţi, pentru fraudare a fondurilor europene (autorat sau complicitate), fals intelectual (instigare şi complicitate), fals informatic.