MENIU

Poliţia confirmă: Copilul din Dâmboviţa găsit spânzurat era interesat de jocul Balena Albastră

<p>balena albastra joc</p>

Balena Albastră a lovit din nou. Datele preliminare ale anchetei deschise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa în cazul copilului în vârstă de 11 ani care a fost găsit spânzurat confirmă faptul că băiatul accesa frecvent internetul şi se interesa de jocul online ”Balena Albastră”. 

Balena Albastră a lovit din nou. Mai mulţi colegi de-ai copilului au afirmat că l-au auzit pe băiat vorbind despre jocul Balena Albastră.

Balena Albastră. Poliţiştii din Dâmboviţa, care au deschis dosar penal în urma sinuciderii copilului în vârstă de 11 ani din comuna Nucet, au stabilit ”că acesta obişnuia să acceseze internetul şi povestea adesea despre un joc virtual”, a anunţat IPJ Dâmboviţa, într-un comunicat de presă.

Balena Albastră. Surse judiciare au afirmat pentru News.ro că Alex se interesa de jocul ”Balenă Albastră”, însă în aparatură folosită de copil pentru a accesa internetul nu au fost găsite dovezi care să arate că el intrase în acest joc.

Balena Albastră. Băiatul în vârstă de 11 ani a fost găsit spânzurat, luni, în podul casei părinţilor săi, sora cea mare fiind cea care a făcut descoperirea. În urma verificărilor, poliţiştii nu au descoperit niciun bilet sau vreun alt mesaj prin care copilul să explice de ce a recurs la acest gest.

Balena Albastră. Avertismentul transmis de Poliţia Română: Jocul acesta...

Balena Albastră. Autoritățile române reacționează în cazul jocului „Balena albastră”, un joc lansat în Rusia şi care a ajuns şi în ţara noastră şi din cauza căruia s-ar fi sinucis peste 130 de adolescenţi.

Balena Albastră. Poliţia atrage atenţia asupra jocului virtual "Balena Albastră" ("Blue Whale"), care a produs victime în ţările vecine, şi le recomandă celor care observă că cei din jurul lor şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, să anunţe autorităţile. "Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de 'prietenii' din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi", informează Biroul de presă al Poliţiei Române.

Încă o victimă a jocului Balena Albastră: O tânără a vrut să se arunce de pe un hotel din Chişinău

Potrivit sursei citate, există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Ca urmare, Poliţia face apel la atenţie în ceea ce priveşte interacţiunile pe reţelele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet - e-mail, messenger, forumuri. Jocul rusesc "Blue Whale" circulă în special în ţările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un "custode" sau "mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe, conform Agerpres.

Balena Albastră. Jocul impune celor care participă să îndeplinească mai multe misiuni teribile.

Poliția Română a demarat o campanie de informare care implică postări pe Facebook și pe Twitter și intervenții în mass-media. Scopul este să atragă atenția părinților cu privire la comportamentul copiilor. 

„Balena albastră” este un joc care poate fi fatal, iar prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale, se arată în postare.

Ce este BALENA ALBASTRĂ, cel mai sinistru joc care a ucis o mulţime de tineri

Balena Albastră. Jocul Balena Albastră. Ce este jocul Balena Albastră se întreabă tot mai multă lume, mai ales că acest așa-zis joc a început să facă victime și în România, după ce a făcut peste 130 de victime în Rusia. Vineri, cinci elevi din Iaşi s-au axfisiat şi au ajuns la spital, după ce şi-au ţinut respiraţia. Incidentul a avut loc la şcoala „Veronica Micle” în pauza de la ora 12. Colegii celor care au ajuns la spital au povestit că totul a pornit de la o colegă care le-a sugerat acest joc.

Balena Albastră. Inițial jocul a luat amploare în Rusia, unde a cauzat peste 130 de victime, dar acesta începe să fie tot mai recunoscut și răspândit. Se cunosc cazuri şi în Republica Moldova, chiar și în România, unde cinci copii au fost găsiți asfixiați la școală.

Balena Albastră. Ce este jocul Balena Albastră

Balena Albastră este un joc cu mare răspândire în mediul online prin care copiii și adolescenții sunt manipulați să recurgă la cele mai nebunești gesturi, gesturi ce le pun viața în pericol și, așa cum s-a văzut deja, pot fi chiar mortale. Jocul durează 50 de zile, timp în care cel implicat este obligat să ducă la îndeplinire anumite sarcini.

Balena Albastră. Cum se joacă Balena Albastră

Jocul Balena Albastră. Cel care înscrie intră sub tutela unui administrator care îl îndrumă prin sarcinile pe care le va avea și va fi ajutat să își ducă la îndeplinire „obligațiile”. Administratorul îți amintește constant că odată ce ai început jocul nu mai ai posibilitatea de scăpare, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, aceștia recurg la amenințări asupra jucătorului și a familiei acestuia.

Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras #F58. Iar alte sarcini ulterioare îți cer să realizezi o balenă. Apoi jucătorii trebuie să își încrusteze pe piele și tot felul de alte înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror, să-și țină respirația și să fie apăsați puternic pe piept și să se trezească la ore neobișnuite din noapte pentru a face tot felul de lucruri.

Caz șocant la Iași. Cinci elevi, la spital după ce s-au jucat Balena Albastră

Balena Albastră. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă.

Jucătorii, care au vârste fragede de cele mai multe ori, sunt manipulați și ajung să creadă cu adevărat că nu mai au nicio scăpare și că trebuie să ducă la final toate sarcinile, inclusiv pe aceea de a se sinucide.

Jocul Balena Albastră. Pe lângă cele 130 de victime din Rusia, jocul Balena Albastră a făcut două victime și în Chișinău. Săptămâna trecută, doi tineri s-au aruncat de pe o clădire cu 17 etaje, iar apropiații acestora spun că cei doi practicau periculosul joc. Și în România, la Iași, au ajuns la spital cinci copii asfixiați după ce au jucat Balena Albastră.

Balena Albastră. Cine a inventat jocul Balena Albastră

Balena Albastră. Nu există momentan o informație confirmată oficial, dar se pare că inventatorul jocului se numește Filip Budeikin, 21 de ani, care a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele au șocat. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a mai mulți tineri, menționând că victimele ”au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.

”Balena Albastră” este un joc diabolic și doar dacă te sinucizi, îl învingi.

Jocul Balena Albastră. ”Balena Albastră” profită de problemele tipice adolescenței și aruncă tinerii într-o zonă întunecată. Până la a fi acceptat în joc, un adolescent trebuie să-și deseneze pe mână unul din simbolurile jocului, să trimită o fotografie nud, să se trezească la 04:20 pentru a se uita la filme de groază, să-și facă tăieturi pe mâini cu un cuțit, să deseneze o balenă pe un obiect, să-și scrie cu un cuțit pe picior ”yes”. Aceste ”misiuni” sunt doar pentru a fi acceptat în joc. Sunt urmate de alte misiuni diabolice, secrete. Printre ele se numără: să se trezească în fiecare dimineață să se uite la filme de groază, să se taie în fiecare zi pe mâini, să se retragă din mijlocul cunoscuților.

Balena Albastră. Printre misiuni s-ar număra una care presupune să poarte o mască și să nu vorbească cu nimeni. În acest context, imaginea cu o tânără îmbrăcată în negru a șocat Internetul.

Jocul Balena Albastră. Ea a fost fotografiată de o internaută care scrie: ”stătea singură, legată la ochi, am întrebat-o dacă are nevoie de ceva, dacă e OK și dacă e un protest. Nu mi-a răspuns nimic. Acum aștept să apar la Camera Ascunsă sau să aflu alt deznodământ”. Persoana care a realizat fotografia a primit un mesaj privat în care un martor ocular i-a povestit ce s-a întâmplat mai departe: "la un moment dat a mers un poliţist la ea şi a întrebat-o daca e ok, şi ce face..dar fata tot nu vorbea. I-a luat poliţistul dosarul şi îl răsfoia, dar ea tot nemişcată stătea.. Orice îi spunea ea nu mişca şi nu vorbea. În cele din urmă a ajuns şi un echipaj de poliţie acolo, a luat-o unul dintre ei de braţ şi a ridicat-o; ea s-a desfăcut de la ochi şi a luat-o prin parcare, iar poliţistul mergea după ea şi îi tot punea întrebări... însă ea la fel de tăcută. Apoi a luat-o pe o straduţă şi nu am mai vazut-o".

Iată fotografia cu tânară care este posibil să se fi jucat Balena Albastră:

Hashtagurile #Balena albastră, blocate în Moldova. 24 de moldoveni erau interesaţi de joc

Balena Albastră. Poliţia din Republica Moldova a cerut administratorilor mai multor reţele de socializare să blocheze hashtagurile care trimit spre jocurile morţii, după ce s-au descoperit peste 200 de profiluri și postări care aveau legătură cu aceste jocuri controversate, relatează Publika.md.

Jocul Balena Albastră. În urma monitorizării efectuate în ultima săptămână pe internet, a fost identificat un coordonator al jocurilor periculoase în Republica Moldova, care ar fi reuşit să ademenească trei persoane. Pe numele mamei unuia dintre minorii implicaţi a fost întocmit proces contravenţional.

Balena Albastră. Doar într-o săptămână au fost găsite peste 200 de profiluri, postări şi mesaje care aveau conţinut privind jocurile morţii. De asemenea, au fost identificate 24 de persoane care şi-au manifestat interesul de a se implica în această activitate periculoasă.

Balena Albastră. Cinci copii din Iaşi au ajuns la spital asfixiaţi

Balena Albastră. Cinci copii au ajuns la spital după ce au jucat un joc a cărui regulă este să-și țină respirația cât mai mult timp.

Cinci copii cu vârste între 12 și 13 ani au ajuns, vineri, la spitalul ”Sfânta Maria” din Iași. Patru fete și un băiat și-ar fi ținut respirația în pauză, la școală, în joacă, timp de cel puțin 40 de secunde. Toți cei cinci au leșinat. Copiii sunt, acum, în stare stabilă.

Jocul Balena Albastră. Această provocare ar fi parte a jocului ”Balena Albastră”, care s-a răspândit în special printre adolescenții din Rusia și care se sfârșește, de multe ori, prin sinuciderea tinerilor.

Balena Albastră. ”Cinci adolescenți și-au pierdut starea de conștiență după un joc jucat în pauză. Două echipaje SMURD i-au preluat și i-au transferat în unitatea de Primiri-Urgențe. Erau conștienți când au ajuns. Unii dintre ei, căzând din picioare, au suferit și traumatisme cranio-cerebrale minore”, a declarat coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoieșu, la Realitatea TV.

Un apel la 112 a pus pe jar autorităţile din Iaşi. Mai mulţi elevi s-au sufocat în timp ce se jucau în pauză. Imediat au fost trimise două ambulanţe, iar medicii au găsit cinci copii, patru fete şi un băiat care se simţeau rău.

Balena Albastră. "Au fost aduşi cinci copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani. Copiii au practicat un joc la comanda unui coleg. Datorită hipoxiei de lungă durată pacienţii și-au pierdut stare de constienţă, au căzut, s-au lovit la cap", a declarat Tamara Solange Roşi, medic-şef UPU "Sf. Maria".

Unul dintre copiii care au ajuns la spital provine dintr-un centru de plasament. Andreea Corodescu, şefă centru de plasament, a spus că tinerii şi-au ţinut respiraţia 40 de secunde, în timp ce un alt copil a venit şi i-a îmbrăţişat, i-a strâns şi au făcut atac de panică.

Colegii celor care au ajuns la spital au povestit că totul a pornit de la o colegă care le-a sugerat acest joc.

Jocul Balena Albastră. "Au apărut probleme respiratorii. Probabil atacuri de panică în urma problemelor respiratorii. Profesorii de serviciu erau pe holuri, doi dintre copii au fost în baie, doi în spatele unei clase. Am acţionat rapid, am chemat asistenul medical din unitate", a precizat Gabriel Gavrilută, directorul Şcoala „Veronica Micle” Iaşi.

Balena Albastră. Poliţiştii au început să facă cercetări în acest caz în paralel cu conducerea şcolii.

Sfaturi pentru părinţi: Feriţi-vă copii de jocul Balena Albastră

Părinţii trebuie să fie foarte atenţi cu copii lor şi dacă descoperă unul dintre semnele jocului Balenei Albastre în cazul copilului său cel mai bine ar fi să apeleze la ajutorul unei persoane specializată în psihologie sau la un terapeut pentru copii. Mai jos vă prezentăm mai multe informaţii despre jocul Balena Albastră, astfel încât părinţii să îl poate depista din timp. 

Balena Albastră. Odată ce utilizatorul anunţă că vrea să intre în joc, imediat sau în termen de câteva ore este contactat de alţi utilizatori care îi scriu în privat. Unii sunt interesaţi doar să intre în joc şi caută informaţii, alţii însă se recomandă că sunt ghizi şi că rolul lor este să te introducă în joc.

După ce leagă o oarecare relaţie cu interlocutorul, ghidul îi transmite acestuia 50 de sarcini pe care trebuie să le îndeplinească pe rând, una pe zi, până la încheierea jocului. Indicaţiile alternează de la jocuri simple, cum ar fi desenul unei balene albastre, până la perversiuni şi acţiuni automutilante.

Balena Albastră. În prima zi, jucătorul trebuie să-şi deseneze pe mână unul din numeroasele simboluri ale jocului - o balenă, f58-f57, 4: 20, f57 şi să-i trimită ghidului său o fotografie nud.

În următoarea zi, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 să se uite la filme de groază.

În a treia zi, utilizatorul trebuie să-şi facă trei tăieturi cu cuţitul, cuiul sau lama pe mână.

În următoarea zi, jucătorul trebuie să deseneze o balenă pe un obiect la îndemână. Îndeplinirea sarcinilor presupune nu doar realizarea lor, ci şi demonstrarea lor prin fotografii sugestive. În acea zi, dacă ghidul apreciază că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre“ doar după ce îi arată că şi-a „încrestat“ pe un picior cuvântul „yes“ (n.r. - da).

Balena Albastră. În zilele următoare, ghidul îi cere jucătorului să se trezească la 04.20 şi să urce pe acoperiş sau să meargă în staţiile de tren sau să-şi însemneze mâna cu cuţitul, desenându-şi o balenă sau să-şi taie buzele.

În a 26-a zi de joc, ghidul îl anunţă pe jucător ziua şi ora la care va muri.

Jocul Balena Albastră. De la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaşi categorie, să vorbească cu alte balene, să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor.

Balena Albastră. În ultima zi, sarcina jucătorului este să se sinucidă pentru a învinge jocul.

„Jocul este de-a dreptul diabolic, gândit de cineva bolnav. Tinerii nu mai consideră o provocare să înveţe ceva pentru şcoală, şi atunci intră în altfel de provocări. În jocul acesta, moartea devine o valoare. Din punctul meu de vedere, unui părinte trebuie să-i fie foarte greu să prevină un astfel de comportament. Arma cea mai recomandată este comunicarea şi să reuşească să intre în sistemul de valori al adolescenţilor, atât cât i se permite şi cât nu provoacă alte neplăceri“, a arătat Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.

„Autorităţile trebuie să facă un apel public“

Potrivit presei ruse, în noiembrie 2016, unul dintre moderatorii grupurilor pe care se promovează jocul mortal, Philipp Budeikin, a fost arestat într-o suburbie a Moscovei. În intervalul 2013/2016, tânărul a deschis opt grupuri care promovau jocul sinucigaş şi a reuşit să atragă sute de utilizatori.

Balena Albastră.„Jocul acesta este un fel de isterie în grup pe care o întâlneam altădată în cămine sau în leagăne, acolo unde, dacă se sinucidea un puber, mai apăreau încă un caz-două. Dacă atunci se putea controla situaţia, pentru că ştiai cu cine se însoţeşte copilul tău, acum, în mediul online, nu prea mai este această posibilitate. Totuşi, autorităţile trebuie să facă un apel public, să anunţe ce se întâmplă, şi acolo unde e cazul să blocheze aceste platforme“, a arătat dr. Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru, doctor în psihologie.

Jocul Balena Albastră. Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi (CJRAE) a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că vârsta adolescenţei se caracterizează prin frământări care pot îndrepta minorul către un grup neadecvat.

Balena Albastră.„Adolescenţa este o perioadă de schimbări intense, în plan social, familial, fizic şi afectiv, schimbări care sunt normale, dar care generează angoasă şi anxietate în grade variate. Pentru a aborda aceste schimbări, adolescentul apelează adesea la un grup pe care îl percepe ca fiind solidar în explorarea provocărilor specifice vârstei. Nu întotdeauna însă alegerea grupului este adecvată şi în multe situaţii, spre exemplu în cazul socializărilor în mediul online, grupul la care aderă copilul nu este cunoscut de către părinţi. Apartenenţa la un grup periculos este indicată de comportamente precum: comunicare deficitară, impulsivitate, tăinuirea unor relaţii sau fapte“, a subliniat profesorul Anca Hardulea, consilier şcolar, director CJRAE.