Poliția Capitalei, anunț despre frauda cu creditele bancare. Cum erau racolați cei care depuneau actele false
Poliția Capitalei a anunțat primele detalii din dosarul fraudelor cu carduri bancare în urma perchezițiilor începute în șase județe și în București. În majoritatea cazurilor s-a descoperit că înscrisurile depuse la dosarele de creditare sunt falsificate și că solicitanții au depus documente care atestau in fals ca sunt pensionari și au mai depus și facturi de utilități falsificate. Unde au ajuns banii obținuți prin creditele false și dacă pot fi recuperați și cine a fost intermediar în această înșelăciune?
În dosarul de înșelăciune sunt cercetate zeci de persoane care au luat credite de aproximativ 2.000.000 de lei de la o banca, cu ajutorul unor documente falsificate.
Poliția Capitalei a anunțat miercuri că nu s-a stabilit încă implicarea unor angajati din unitatile bancare. Totuși, în majoritatea cazurilor a existat un intermediar - o societate de brokeri , care a fost implicata in obtinerea creditelor pri ncertificarea inscrisurilor din dosarele depuse pentru creditare.
Documentele depuse în dosarele de creditare erau documente de utilități - energie gaze ,apa, case de pensii județene, pentru a da impresia că sunt originale, astfel că inscrisurile erau suficiente pentru banci ca sa aprobe astfel de credite, a mai trnasmis Poliția.
Cine primea banii în urma creditelor false?
Beneficiarii creditelor din actele depuse erau persoane cu venituri modeste, fara posibilitati materiale, care au fost coordonati de alte persoane care au primit peste 70% din creditele obtinute.
Poliția a mai a anuntat că sesizările făcute in acest caz privesc doar o sucursala de bancă, care face obiectul acestui dosar de inselaciune.
Care sunt sumele obținute în aceste creditări false?
Sumele obținute prin înșelăciune erau obținute prin credite pentru nevoi personale și ajungeau de la minimum 25.000 de lei, aproximativ 5.000 de euro, la maximum 60.000-70.000 de lei, echivalentul a 15.000 de euro.
Despre cum îi racolau infractorii pe cei care beneficiau, în actele din dosarele de creditare, Poliția Capitalei a transmis că „beneficiarii au o oarecare legătură între ei, provin din aceleași familii, din aceeași zonă georgrafică, s-a perpetuat aceasta obtinere de bani fara prea mult efort si această nevoie a dus și la implicarea sollicitanților în aceastpă activitate”.
Cei care au luat creditele nu au beneficiat de sume mari de bani, care au fost probabil cheltuiți în momentul in care au intrat în posesia beneficiarilor și a celor care coordonau, mai spune Poliția Capitalei. De asemenea, nu au fost identificate proprietati, până în acest moment, care sa acopere prejudiciul sau alte bunuri de valoare.
Reamintim că, miercuri, mascații au făcut percheziții intr-un dosar de inselaciune in care sunt cercetate zeci de persoane care au luat credite de aproximativ 2.000.000 de lei de la o banca, cu ajutorul unor documente falsificate. Două filiere infracționale ar fi furnizat acte false în scopul obţinerii de credite de nevoi personale de la o instituţie bancară din Bucureşti, de către persoane care nu ar fi îndeplinit condiţiile de creditare şi care s-ar fi folosit de înscrisuri falsificate în acest scop.
Mai multe trupe speciale au descins miercuri dimineață la mai multe adrese, inclusiv cea a fostului lider al clanului Duduienilor, Emi Pian, ucis in urmă cu 10 zile.
Poliția Capitalei a anunțat că în acest dosar de înșelăciune este vorba de 45 de percheziţii, în Bucureşti şi 6 judeţe, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ două milioane de lei unei unităţi bancare, prin înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Sunt cercetate 56 de persoane, potrivit Poliției Capitalei.
„La data de 12 august 2020, poliţiştii Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi D.G.P.M.B. - Poliţia Sectorului 2 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 45 de percheziţii domiciliare. Activităţile se desfăşoară în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Ilfov, Mureş şi Teleorman, în două dosare penale aflate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti”, a transmis, miercuri, Inspectoratul General al Poliţiei Române.
În cele două cauze, sunt efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, cu ocazia obţinerii de credite de nevoi personale de la o instituţie bancară din Bucureşti, de persoane care nu ar fi îndeplinit condiţiile de creditare şi care s-ar fi folosit de înscrisuri falsificate în acest scop.
„Din cercetări a reieşit că solicitanţii creditelor ar fi facut parte din două filiere infracţionale, ce ar fi furnizat documentele falsificate, coordonat şi sprijinit demersurile la unitatea bancară şi şi-ar fi însuşit mare parte din sumele de bani obţinute. În cele două dosare penale, sunt cercetate 56 de persoane pentru un prejudiciu cauzat de aproximativ două milioane de lei”, a mai transmis Poliţia.