Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Rețetele de pogăcele sunt foarte populare în bucătăria românească și sunt perfecte pentru gustări delicioase și sățioase. Una dintre aceste rețete, pe care ți-o recomandăm, este rețeta de pogăcele cu brânză și unt.
Rețeta se prepară ușor, din ingrediente simple și foarte accesibile, iar pogăcelele ies moi și pufoase, dar și foarte gustoase.
Aceste pogăcele de casă pot fi preparate și pentru pauza de masă de la birou. Sunt ideale și pentru momentele când vin prietenii în vizită și stați la povești sau urmăriți emisiunea preferată. Mai pot fi preparate și pentru platoul cu aperitive, la diferite evenimente în familie. Se pot găti cu câteva zile înainte de eveniment și se păstrează în cutii cu capace.
Rețeta este ușor asemănătoare cu rețeta pogăcelelor cu cașcaval, pe care îți recomandăm să o testezi. O poți prepara chiar în același timp cu rețeta pogăcelelor cu brânză, a cărei listă de ingrediente și mod de preparare le găsești detaliate mai jos.
Pogăcele cu brânză și unt – Ingrediente
Aluatul pentru pogăcelele cu brânză nu necesită ingrediente multe și complexe. Sunt ingrediente clasice de cozonac, dar în cantități reduse, plus ingredientul de bază, care este brânza.
Pentru aluat:
- 500 gr făină
- 250 gr brânză sărată,
- 200 gr unt moale
- 1 ou
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 100 ml apă caldă
- 7 gr drojdie uscată.
Pentru uns:
- 1 ou
- 1 linguriță de lapte.
Pogăcele cu brânză și unt – Mod de preparare
Adună pe masa de lucru toate ingredientele necesare preparării aluatului de pogăcele și lasă-le un timp la temperatura camerei. Este necesar un timp de cel puțin 20-30 de minute pentru ca untul să devină moale, iar oul să se încălzească.
Trece făina prin sită pentru a deveni aerată, amestec-o cu sarea și pune apa la încălzit.
Cum prepari aluatul cu brânză și unt pentru pogăcele
Mai întâi, pregătește într-un bol o maia din 100 ml de apă apa caldă, 1 linguriță de zahăr, 7 gr de drojdie uscată si 1 lingură de făină. Amestecă bine toate aceste ingrediente, apoi lasă compoziția obținută la temperatura camerei timp de 10-15 minute.
Creează un loc adânc la centrul făinii și pune acolo oul, untul moale, brânza sărată dată pe răzătoarea cu orificii mari și maiaua de drojdie. Amestecă bine toate aceste ingrediente, turnând câte puțin și din apa caldă. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.
Poți folosi robotul pentru a-ți ușura munca. După frământare, dă formă rotundă aluatului, lasă-l în bol și acoperă-l cu folie de prospețime. Lasă-l la odihnit timp de 15minute.
Cum formezi și coci pogăcele cu brânză și unt
După ce aluatul s-a odihnit suficient, pune-l pe masa presărată cu făină și întinde-l cu sucitorul într-o foaie de 5 mm grosime. Apoi, rulează foaia de aluat și acoper-o cu folie. las-o la odihnit încă 15 minute, la temperatura camerei.
Presară din nou făină pe masa de lucru și întinde ruloul cu sucitorul într-o foaie de 1 cm grosime. Decupează foaia cu un inel metalic sau cu un pahar cu diametrul de 4-5 cm.
Așază pogăcelele astfel formate în tava mare a cuptorului, acoperită cu hârtie de copt. Poziționează-le la distanțe de 2-3 cm. Unge-le cu ou amestecat cu lapte și introdu tava în cuptorul încălzit în prealabil la 200 de grade Celsius. Coace pogăcelele pentru aproximativ 20-25 de minute.