MENIU

PNRR de la USR-PLUS: Finanțarea ONG-urilor. Planul lui Ghinea, făcut pe genunchi

Cristian Ghinea/sursa foto: Octav Ganea, INQUAM

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, o șansă la modernizarea României, năruită de orgolii politice și incompetență? O investigație marca Culisele Statului Paralel.

Klaus Iohannis, președintele României: „În urma unor negocieri foarte dificile, am obținut, la reuniunea Consiliului European din luna iulie, circa 80 de miliarde de euro, fonduri europene destinate României, pentru următorii 9 ani. O parte importantă dintre aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică în perioada post-pandemie de COVID-19, în baza Planului Național de Relansare și Reziliență. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor”.

Ludovic Orban, președintele PNL: „Suntem pregătiți să punem în practică un plan de dezvoltare fără precendent, extrem de ambițios, dar mai ales bine pus la punct, care are în spate un plan de implementare și, mai ales, care are asigurate resursele financiare și mai ales capabilitățile necesare pentru implementare.”

Florin Cîțu, premierul României: „Conturile sunt pregătite, să vină bani! Vremea câinilor cu covrigi în coadă și a râurilor de lapte și miere care curg din robinetele pesediștilor a luat sfârșit.”

La sfârșitul anului trecut, Klaus Iohannis a reușit obținerea unor fonduri europene record pentru România, pentru a pune în mișcare Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. „Un adevărat plan Marshall”. Spunea fostul premier Ludovic Orban, prin care țara noastră ar fi primit de la Uniunea Europeană circa 30 de miliarde de euro pentru investiții și reforme în domeniile infrastructurii, educaţiei, sănătăţii, mediului, digitalizării și altele.

Momentul anunțului a fost și cel în care, teoretic, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene ar fi trebuit să se apuce de elaborarea propunerilor de finanțare, împreună cu guvernanții și aleșii din sectorul administrativ pentru a le prezenta Comisiei Europene până la data limită, 30 aprilie 2021.

Între timp, guvernul s-a schimbat. ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș de la PNL, cel care a coordonat elaborarea planului PNRR, a fost înlocuit de Cristian Ghinea de la USR PLUS.

Ghinea nu este pentru prima oară în fotoliul de ministru al Fondurilor Europene. El a mai avut un mandat în guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș, în 2016. Ghinea a primit la acel moment porecla „ministrul Zero”, deoarece în mandatul său rata de absorbție a fondurilor europene a fost zero.

Primul semnal dat de Ghinea că nici în acest mandat USR PLUS nu se va concentra pe făcut, ci pe blocat, a fost în conferința de presă susținută în urma anunțului președintelui despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Cristian Ghinea: „Planul de reziliență al României va fi supus dezbaterii politice și va fi negociat între forțele care vor câștiga legitimitatea populară.”

La scurt timp după numire, în presa națională a apărut informația că ministrul Ghinea și-a delegat atribuțiile către secretarul de stat Marius Vasiliu, asemeni colegului său de partid, Vlad Voiculescu, care și-a delegat atribuțiile către secretarul de stat Andreea Moldovan.

Vasiliu este fosta mână dreaptă a ex-ministrului PNL Ion Ştefan, dar și un traseist politic care se poziționează în funcție de cei aflați la putere. A fost adus pentru prima dată într-o funcție din Guvern de Anca Boagiu, membră PD-L, fiindu-i consilier în perioada septembrie 2005 – octombrie 2006.

Recent, cameleonicul Marius Vasiliu a stârnit dispute în alianța PNL-USR PLUS de la Ministerul Fondurilor Europene, după ce a întors armele și a criticat rezultatele liberalilor în zona fondurilor europene. Pentru că cei de la USR-PLUS au fost mai mult preocupați de certuri, nu au mai avut timp să întocmească un program onorabil pentru PNRR, spun surse din interiorul Ministerului.

Cristian Ghinea: „A7 va avea perdea forestieră, va avea stații de încărcate auto electrice, A7 nu va avea pistă de bicicletă... Ar fi stupid. Nu m-aș plimba cu bicicleta pe langa strada pe unde trece un camion cu 120% la ora.”

Miercuri, 22 aprilie 2021, românii află că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prezentat de ministrul Fondurilor Europene la Bruxelles, nu a fost aprobat. Motivul principal: nu există reformă. Altfel spus, nu aduc niciun beneficiu țării. Vicepreședintele PSD Mihai Tudose a dezvăluit că în planul elaborat de Ghinea era inclusă și finanțarea ONG-urilor.

Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, pe Facebook: Uite că documentul trimis Comisiei Europene a fost întors la Bucureşti pentru modificări. Poate că-l va întreba preşedintele pe Ghinea ce legătură e între vizita lui de săptămâna trecută la Bruxelles şi apelul din ziua imediat următoare al Comisiei Europene ca statele membre să se concentreze mai mult pe calitatea planurilor de relansare. (...) PNRR prevede, printre altele, finanțarea sistemului de irigații, susținerea ONG-urilor, reforma pensiilor și a companiilor de stat etc. Vedeți vreo legătură cu redresarea în contextul pandemiei? În condițiile în care sistemul sanitar este principalul afectat de pandemie și când discutăm de redresare acesta ar fi trebuit să beneficieze de cea mai mare alocare - din 30 de miliarde, sănătatea conform lui Ghinea are 4 miliarde. (...) Briliantule, ia exemplul „diamantului” Vlad Voiculescu şi du-te!

Vicepreședintele Dan Barna a reacționat și el, spunând că la Bruxelles s-au respins doar câteva proiecte din întregul plan și a preferat să vadă partea plină a paharului:

„Unele dintre teme au fost acceptate.”, a spus Barna, optimist.

„Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Domnul Barna a vrut să transmită un singur lucru. Un nou eșec al echipei guvernamentale din care dânsul face parte. S-au lăudat că totul e rezolvat. Discuția de la Bruxelles cu domnul Ghinea a durat 2 ore. Comisia de la Bruxelles i-a trasmis că acel plan cu care a venit este o nenorocire și n-a înțeles nimic, rostul acestui PNRR care trebuie să cuprindă reforme structurale. Mai mult, domnul Ghinea a venit la Minister și a interzis staffului tehnic să vorbească despre acest eșec spunând că este secret de serviciu!”

Mai sunt 7 zile până când înscrierile în programul european se încheie.

Marcel Ciolacu: „Nu vor reuși în 8 zile, veți vedea că o să-i trimită din nou acasă cu acest plan PNRR. E un dezastru pentru România.”

Ministrul Cristian Ghinea neagă eșecul.

Cristian Ghinea: „PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuţii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficială. După această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi îmbunătăţit şi retrimis Comisiei Europene.

Klaus Iohannis: „Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR, vom evalua primul feedback al comisiei, vom îmbunătăţi planul. Ministerul se va prezenta din nou la comisie cu planul îmbunătăţit”.

Mai multe articole despre:
ghinea PNRR fonduri europene