MENIU

PNL reiterează angajamentul pentru reforma pensiilor și neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei

PNL reiterează angajamentul pentru reforma pensiilor și neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei

În cadrul ședinței BPN, joi, Raluca Turcan a subliniat importanța reformei pensiilor, care a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) datorită preocupărilor legate de inechitățile din sistem. „Am reușit să includem reforma în PNRR pentru că reprezenta o problemă reală”, a declarat Turcan. Potrivit acesteia, pentru a asigura o implementare eficientă a reformei, au fost introduse măsuri de digitizare a dosarelor de pensii, având în vedere că în trecut, încercările de recalculare a pensiilor s-au confruntat cu dificultăți din cauza formatului fizic al dosarelor.

Pentru a asigura succesul reformei, Ministerul Muncii a implementat măsuri de digitizare a dosarelor de pensii, o necesitate crucială având în vedere că încercările anterioare de recalculare din 2005 au fost complicate din cauza formatului fizic al dosarelor. „Am angajat o mie de persoane în casele de pensii, plătite din fonduri PNRR, pentru a facilita acest proces. Ieri, în ședința de guvern, am obținut prelungirea angajării acestora cu încă șase luni”, a adăugat Turcan.

Referitor la aspectul neimpozitării pensiilor sub 3000 lei, Turcan a menționat două decizii recente ale Curții Constituționale care stabilesc că legislația privind pensiile și salariile nu poate fi modificată prin ordonanțe de urgență dacă există deja un proiect de lege în circuitul legislativ. „Cred că, într-un spirit de minimă solidaritate, ar trebui să întărim rolul legislativ și să votăm acest proiect”, a concluzionat Turcan.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că subiectul va fi prioritar în ședința de astăzi a Coaliției. „Cu siguranță, acest proiect va fi primul pe agenda noastră. Vom susține promovarea sa prin Parlament”, a declarat Ciucă.

În același timp, Alina Gorghiu a insistat că nu există motive suficiente pentru a justifica utilizarea ordonanței de urgență în această situație. „Specialiștii de la minister vor menține această poziție în aviz. Nu există altă cale decât cea a proiectului legislativ în Parlament”, a precizat Gorghiu.

Mai multe articole despre:
pensii reforma pnl