Ploile fac noi găuri în viaductul de pe autostrada Sibiu-Orăștie. Pericol iminent, spun specialiștii
Probleme tot mai mari pe autostrada Sibiu-Orăştie. Viaductul de la Aciliu este plin de crăpături, deşi nu a trecut nici un an de la inaugurare.
Pe porţiunea de autostradă dintre Săliște şi Cunța se circulă pe o singură bandă. Ultimul termen era 17 august, însă constructorii nu au demarat lucrările aşa că autoritățile anunță un nou ultimatum.
Defecțiunile nu au fost catalogate inițial ca fiind grave, iar acum expertul trebuie sa studieze dacă viaductul are într-adevăr probleme, potrivit Digi24.ro. Studiul trebuie să fie gata până în 10 octombrie, pentru ca mai apoi fie demarate lucrările de reparații.
Viaductul cu o lungime de un kilometru este construit la o înălţime de 74 de metri și este cel mai mare viaduct de autostradă folosit în prezent în România.
Crăpăturile din carosabil au apărut la două luni după inaugurarea din noiembrie 2014, arată sursa citată. La pilonii de rezistență ai viaductului a apărut o fisură de aproape 50 de metri, iar experții susțin ca a apărut din cauza unor tasări necorespunzătoare ce s-au făcut în timpul lucrărilor.
Straturile superioare ale solului, mai ales cele nisipoase precum în zona Aciliu, au de multe ori un comportament fluid, modelat de apa care se infiltrează, de ciclurile de îngheț-dezgheț, de greutatea proprie a solului și de greutatea construcției, spun specialiștii.
Iar dacă este vorba de o cale de transport, vibrațiile induse de trafic contribuie și mai mult la deplasarea solului. Când sub stratul nisipos există un strat de sol impermeabil, atunci la limita dintre cele două se dezvoltă un plan de alunecare. Pentru că apa care se infiltrează prin stratul superior se adună pe suprafața celui inferior, prin care nu poate trece. Și astfel se creează o peliculă lubrifiantă între straturi, pe care solul moale de deasupra alunecă precum pe o coajă de banană.
Încă din timpul construcției au existat discuții și zvonuri despre fisuri în culee și despre deplasarea ei. A fost regulamentul de șantier care impunea o ciudată distanță minimă între basculante la traversarea viaductului. Au fost apoi repetatele surpări din exact același loc.
A fost apoi chiar soluția propusă de constructorul Impregilo, de prelungire a Viaductului Aciliu spre Apoldu până dincolo de zonele instabile. Ceea ce ar fi însemnat demolarea completă a capătului de pod și construcția unui pilon complet nou alături, pentru că pe același loc ar fi fost imposibil. Toate sunt semne clare că Impregilo a conștientizat gravitatea situației, precum și IMPOSIBILITATEA DE A O REZOLVA pe soluțiile tehnice actuale, se arată pe Contributors.ro.
"Ce se poate întâmpla mai departe? Orice! Fie capătul de pod, fie terasamentul de lângă el pot aluneca brusc cu câteva zeci de centimetri, mai ales pe sau imediat după ploaie. Fiind vorba de o autostradă, unde prin definiția categoriei de drum șoferii circulă și se așteaptă să circule cu viteză și unde nimeni nu se așteaptă la obstacole neprevăzute, o denivelare de numai 20-30 cm poate avea consecințe catastrofale. Nu mai vorbim de o denivelare de jumătate de metru sau mai mult! Poate fi vorba de un autoturism, poate fi vorba de un tir care să scape de sub control sau poate fi vorba de un autocar cu 48 de pasageri care să cadă în gol de pe viaductul al cărui capăt s-a prăbușit. Ori, mai tragic, poate fi un accident în lanț care să includă zeci de vehicule. Un lucru este cert: riscul de a muri oameni este enorm! Și nimeni nu merită să moară pentru că cineva a fost incompetent și altcineva a fost suficient de inconștient încât să acopere incompetența primului!"