Planta sacră care vindecă numeroase boli şi ţine departe bătrâneţea. Creşte şi în România
Considerată sacră în Antichitate, când se organizau adevărate ritualuri pentru culegerea ei, salvia este un excelent medicament, nu doar un condiment nelipsit din bucătărie. Un vechi proverb chinezesc spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrâneţea să se apropie“.
Datorită conţinutului său bogat în vitamine, salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăţi tămăduitoare. Conţine un complex de vitamine, printre vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, fiind un adevărat izvor de substanţe folositoare organismului.
Beneficiile salviei
1. Creşte rezistenţa şi imunitatea organismului. Planta magică reglează activitatea tiroidei, stimulează pofta de mâncare, calmează durerile de cap şi de stomac. De asemenea, combate cu succes transpiraţia, vindecă iritaţiile, eczemele şi infecţiile cutanate şi ajută la îndepărtarea celulitei. Uleiul de salvie este şi un excelent remediu pentru păr, aşadar combate căderea părului, reduce procesul de albire, nuanţează culoarea părului. De asemenea, uleiul de salvie mai are şi alte proprietăţi tămăduitoare, îmbunătăţind memoria, circulaţia sângelui la nivel cerebral, combate infecţiile, microbii.
2. Tratează gastrita. Previne formarea celulelor canceroase, reduce dependenţa de tutun şi de alcool, vindecă dermatitele şi tratează ciupiturile de insecte şi dismenoreea.
3. Tratează afecţiuni ale aparatului digestiv. Salvia tratează colitele, enterocolitele, colitele de fermentaţie, indigestia, balonarea, prin administrarea de pulbere de salvie câte patru linguriţe la zi, vreme de trei săptămâni, cu pauze de zece zile. De asemenea, se poate face o cură cu infuzie de salvie, câte trei căni de infuzie pe zi.
4. Învinge răceala şi gripa. Bronşitele, rinitele, răceala şi gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorită proprietăţilor sale antivirale şi de asemenea de reducere a febrei şi a secreţiilor în exces din căile respiratorii.
5. Vindecă rănile. La nivel extern, salvia are de asemenea numeroase beneficii. Aşadar, aceasta poate fi folosită pentru tratarea rănilor ce se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme cu salvie. De asemenea, pentru eliminarea mirosului neplăcut şi a transpiraţiei abundente se foloseşte infuzia de salvie, fie băută, fie comprese pe locul afectat (axile, mâini) sau băi de picioare.
Sursă: sanatatea.ro