MENIU

Planta-minune care înlocuiește grâul. Ce boli poate vindeca

Poate ați văzut pe rafturi un produs numit "faină de hrișcă" și nu ați știut la ce este utilă. Ei bine, hrișca este numele generic dat unor plante, în majoritate anuale, aparținâ familiei polygonaceelor. 

Printre cele mai cunoscute sunt măcrișul, rubarba sau ștevia creață. Se pare că aceste plante, la origine sălbatice, au început să fie cultivate controlat în Asia, acum aproximativ opt mii de ani. Potrivit altor surse, ele sunt originare din Tibet.

În Balcani, denumirea a fost semnalată în urma cu aproximativ sase mii de ani. Plantele din aceasta categorie contin mult amidon, proteine de buna calitate, fier, zinc și seleniu. Dar și un compus toxic, numit fogopyrina, care poate provoca la unele persoane fenomenul de fotosensibilizare a pielii.

Hrisca este preponderent întâlnite în bucătaria popoarelor asiatice, fiind într-o oarecare măsură responsabila pentru aroma specifică. În Europa se folosesc mai ales germenii de hrișcă, dar și fructele, care sunt asemanatoare ca și textură și consisțentă cu semințele de floarea soarelui.

Cu toate că nu este o cereală, hrișca intrunește calitățile făinii de grâu integrale, fara conținut de gluten și cu cantități mari de antioxidanți. Din făina de hrișcă se poate face pâine, ca alternativă la persoanele cu intoleranță la gluten sau cele care suferă de boala celiacă. Este recomandata și pentru prăjituri sau paste. Poate nu știați, dar celebrii tăiețeii japonezi sunt din hrișcă.

Din florile acestor plante se obține o miere de culoare brună, extrem de parfumată și foarte gustoasă. Semințele de hrișcă pot fi consumate în numeroase combinații dar și ca atare, prăjite sau fierte. Studiile au arătat că hrișca are un rol important în combaterea diabetului zaharat și este un excelent supliment alimentar pentru cei care au deja această boală, prin menținerea nivelului scăzut de glucoză din organism.

Preparatele fermentate în combinație cu iaurt sunt foarte eficiente în această materie. Hrișca are proprietăți terapeutice în cazul unor afecțiunilor cardiovasculare grave precum arteroscleroza sau hipertensiunea arterială si este considerată utilă în prevenția hemoragiilor sau în cazul fragilității vasculare. De asemenea, hrișca poate fi inclusă si in alimentația persoanelor care doresc să țină cură de slăbire.

Mai multe articole despre:
fresh refresh