MENIU

Planeta pe care NASA vrea să trimită drone ca să afle ce-i acolo

Până acum nicio dronă nu a putut face față condițiilor dure din atmosfera planetei Venus. Însă, NASA vrea să creeze o dronă performantă cu ajutorul căreia să poată colecta mai multe date despre trecutul planetei Venus. Mai exact, cercetătorii de la NASA vor să afle dacă planeta Venus a avut vreodată apă pe suprafața sa. Misiunea va include studierea atmosferei superioare a planetei.

Venus, considerată geamăna Terrei, este în prezent un mediu sterp, cu o atmosferă foarte densă, cu ploi acide şi temperaturi ce ating 480 de grade Celsius.

Cum vrea NASA să exploreze atmosfera planetei Venus

În acest sens, NASA va colabora cu Black Swift Technologies (companie specializată în sisteme aeriene fără pilot), pentru a construi o dronă care ar putea supraviețui în atmosfera superioară a planetei.

Însă, această misiune va fi o adevărată provocare, deoarece atmosfera lui Venus este dominată de vânturi puternice care se învârt în jurul planetei de până la 60 de ori mai repede decât o fac pe planetă. Așadar, sarcina dronelor nu va fi una deloc ușoară.

„În prezent, atmosfera lui Venus este constituită în cea mai mare parte din dioxid de carbon, adică 96,5% din volumul atmosferei", a declarat, fizicianul Dima Bolmatov de la Universitatea Cornell.

În ultimii ani, NASA și-a recăpătat interesul pentru Venus, deoarece modelele climatice au indicat că (la fel ca și Marte) planeta ar putea prezenta apă lichidă pe suprafața sa.

Cercetătorii au o bănuială că în urmă cu două miliarde de ani pe Venus se afla un ocean imens care acoperea o parte semnificativă din suprafața planetei. Însă, din cauza efectului de seră și a temperaturilor la care a ajuns azi planeta, apa s-ar fi evaporat.

De asemenea, specialiștii de la NASA mai cred că planeta Venus ar putea găzdui viață microbiană, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Ames al NASA și Jet Propulsion Laboratory. 

Sursa

Mai multe articole despre:
NASA Venus drone