Planeta care dă peste cap calculele cercetătorilor. Alertă la NASA
Cercetătorii au descoperit o nouă exoplanetă cu proprietăți uimitoare. Se pare că planeta uriașă are un câmp magnetic incredibil de puternic, iar acest lucru a ridicat mai multe semne de întrebare cercetătorilor care încearcă să-i deslușească misterul.
Planeta a fost denumită SIMP J01365663 + 0933473 și se află la 20 de ani lumină de Pământ, însă are ceva special care îi uimește pe oamenii de știință. Cu toate că obiectul ceresc a fost descoperit prima dată în anul 2016, cercetătorii au reușit de abia acum să pună cap la cap toate informațiile.
Oamenii de știință au găsit dovezi ale unei mase planetare uriașe, cu ajutorul radiotelescopului Very Large Array (VLA) din New Mexico, în afara sistemului nostru solar, care pare să călătorească singură prin spațiu, fără să aibă vreo stea.
Exoplaneta cu cel mai puternic câmp magnetic
Cercetătorii de la NASA au făcut niște calcule și au descoperit că exoplaneta are un câmp magnetic de 200 de ori mai puternic decât cel al lui Jupiter, care, la rândul său, este între 16 și 54 de ori mai puternic decât cel al Pământului.
Mai mult, oamenii de știință cred că planeta ar avea o masă de 13 ori mai mare decât cea a lui Jupiter.
Însă, una dintre întrebările lor este cum de acest obiect ceresc poate menține un câmp magnetic atât de puternic sau cum reușește să genereze aurore atât de spectaculoase.
„Acest obiect este interesant deoarece studierea mecanismelor sale magnetice ne poate oferi noi perspective despre cum același tip de mecanisme funcționează pe alte planete din afara sistemului nostru solar", a declarat autorul principal al lucrării, Melodie Kao, care este astrofizician la Universitatea de stat din Arizona.
În plus, câmpul magnetic nu este singurul lucru bizar al acestei exoplanete. Cercetătorii au confundat-o inițial cu pitica cenușie.
„Obiectul ceresc se află la granița dintre o planetă și o pitică cenușie. Iar acest lucru este de înțeles, având în vedere că o pitică cenușie este greu de definit – este mai mare decât o planetă, dar mai mică decât o stea", a mai explicat Melodie Kao.