Pisicile şi schizofrenia. Legătura suprinzătoare dintre feline şi boala mintală
Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între persoanele care au pisici ca animale de companie şi îmbolnăvirea de maladii mintale, inclusiv de schizofrenie. Savanţii cred că este vorba despre un parazit al felinelor.
Potrivit unui studiu publicat în revista Schizophrenia Research, experţii spun că deţinerea unei pisici este un „element mult mai des întâlnit“ în cazul familiilor în cadrul cărora un copil este diagnosticat mai târziu în viaţă cu „schizofrenie sau altă boală mintală gravă“, informează The Independent.
Studiul a fost realizat prin analizarea unor chestionare neutilizate, datând din 1982, completate de 2.125 de familii. Chestionarele au fost emise de Institutul Naţional de Boli Mintale din Statele Unite ale Americii, iar cercetătorii au descoperit că 50,6% dintre persoanele care s-au îmbolnăvit de schzofrenie au deţinut o pisică în copilărie, scrie Adevărul.
Rezultatele studiului sunt similare celor alte altor cercetări efectuate în anii 1990, potrivit articolului publicat în Schizophrenia Research.
Circa 1% dintre oameni se îmbolnăvesc de schizofrenie, iar maladia este diagnosticată în general când pacientul are între 15 şi 35 de ani, potrivit datelor NHS (Sitemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie, n..r)
Schizofrenia este o boală mintală care poate cauza halucinaţii, deliruri şi modificări comportamentale.
Deşi ocurenţa cazurilor de schzofrenie în cadrul datelor anelaizate de savanţi pentru studiul amintit este mică, cercetătorii vor încerca să afle de ce există această legătură între deţinerea unei pisici şi maladie. Savanţii cred că Toxoplasma gondii, un parazit unicelular care trăieşte în organismul unor pisici, ar putea fi cauza.
„Toxoplasma gondiiajunge în creier şi formează chisturi microscopice. Credem că se activează mai târziu, în adolescenţă, şi cauzează boala, probabil prin afectarea neurotransmiţătorilor“, a declarat E. Fuller Torrey, cercetător la Stanley Medical Research Institute.