MENIU

Produsul Intern Brut pe trimestrul 2, prăbușire istorică. MINUS 12,3% față de primul trimestru

Criza financiară provocată de pandemie a afactat sever Produsul Intern Brut

Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere considerabilă, în al doilea trimestru al anului, pe fondul crizei COVID. Comparativ cu primul trimestru, PIB a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, se arată în comunicatul Institutului Național de Statistică, publicat vineri pe site-ul instituției. Este cea mai mare contracție, de la un trimestru la altul, de când INS calculează evoluția produsului intern brut. O contracție de-o amploare asemănătoare a fost consemnată în 2009, în timpul precedentei crize financiare. 

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier;


• In semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I
2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

• Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 177 din 7 iulie 2020.

• Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi (vineri - N.R.) vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

Toate detaliile privind evoluția PIB le găsiți pe Realitatea Financiară.

Mai multe articole despre:
PIB deficit guvern criza.somaj salarii pensii